Norge etter coronakrisa

Ut mot Vedum

Iselin Nybø frykter coronakrisa skal stenge grenser og gjøre Norge mer opptatt av seg og sitt. Hun retter en pekefinger mot Sp-leder Vedum og andre som roper ut om nasjonalstatens gjenoppstandelse.

FRYKTER ROP OM PROTEKSJONISME: Næringsminister Iselin Nybø (V) sier lille Norge vil slite tungt i en verden med mer lukkede grenser og mindre handel. Hun er uenig i verdensbildet til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRYKTER ROP OM PROTEKSJONISME: Næringsminister Iselin Nybø (V) sier lille Norge vil slite tungt i en verden med mer lukkede grenser og mindre handel. Hun er uenig i verdensbildet til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fortalte nylig Dagbladet at coronakrisa viser hvorfor vi behøver en sterk nasjonalstat.

Han pekte på behovet for sterkere grad av selvforsyning, bedre beredskap, og minnet politikerne om å tenke på det norske folk først.

På kontoret i Nærings- og fiskeridepartementet rister næringsminister Iselin Nybø (V) på hodet over Sp-lederen. Hun blir bekymret, innrømmer hun.

- Jeg frykter at denne krisa, og budskap som det Vedum kommer med, skal sørge for mer proteksjonisme i verden. Vedum sender signaler om stengte grenser og mindre handel, og det er en verden jeg ikke ønsker å se. Det er også en verden hvor Norge kommer tapende ut, sier Nybø til Dagbladet.

Lille Norge

Venstre-toppen er tydelig på at hun ønsker beredskapsdebatten velkommen. Men dersom Vedum, og andre med ham, ser på coronakrisa som et veiskille hvor Norge skal ta mindre del i verden, får de ikke støtte fra Nybø.

- Norge er jo så lite, sier hun og holder tommelfingeren tett mot pekefingeren.

- Vi har relativt få komparative fortrinn, vår økonomi er avhengig av eksport til utlandet. Alle taper på lukkede grenser og proteksjonisme, men særlig oss i lille Norge, fortsetter Nybø.

NORSK SOMMER: Monica Mæland, Bent Høie og Bjørn Guldvog er forberedt på å tilbringe sommeren innenlands. Video: NTB Scanpix Vis mer

Stolt verdensborger

Norge eksporterte i 2019 varer og tjenester for 1 300 milliarder kroner, ifølge regjeringens tall. Om lag 25 prosent av de ansatte i det norske næringslivet arbeider i en eksportbedrift. Og - særlig viktig for EU- og EØS-forkjemper Iselin Nybø - om lag 75 prosent av norske varer og tjenester eksporteres til EU.

- Vedum sier han også vil ha handel, men han vil at vi skal tenke på Norge først?

- Og hva hvis Tyskland skal sette Tyskland først på den måten? Da kjøper de ikke norsk aluminium til bilproduksjonen sin. Norge er avhengig av åpne grenser, av frihandel, og av en liberal verdensorden hvor man ikke setter seg på sin egen tue og tror man kan holde verden ute. Norske eksportdrifter og arbeidsplasser er helt avhengig av handel og tilgang på markedet gjennom EØS-avtalen. Å snakke om nasjonalstaten føles veldig fremmed for meg, sier Nybø.

- Er du ikke stolt over å være norsk, du da?

- Jo, selvfølgelig. Jeg er stolt over å være skandinav, nordisk, europeer og verdensborger også. Coronakrisa har jo nettopp vist at mange spørsmål behøver overnasjonale løsninger fordi de rammer oss alle. På samme måte kan ingen land løse klimakrisa alene. Det tenker ikke Vedum på. Jeg er ikke så opptatt av hva som er typisk norsk og ikke. Den norske følelsen er aller best i en internasjonal setting. Den norske modellen handler om samarbeid for å løse oppgaver. Det gjelder også samarbeid på tvers av grensene.

En positiv nasjonalfølelse

Senterparti-lederen fortalte Dagbladet at hans form for nasjonalisme er en av en positiv natur.

- Jeg snakker om en positiv nasjonalfølelse, en som inkluderer, skaper fellesskap og gjør at alle føler et ansvar. En inkluderende nasjonalisme i Henrik Wergelands ånd, sa Vedum.

Flere politiske miljøer sier nå rett ut at de tror coronakrisa vil bli en slags gjenoppstandelse for den sterke nasjonalstaten, for nasjonal kontroll og selvråderett. Både Mimir Kristjansson (Rødt) og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har refset globalismen på Facebook og på NRK radio.

Markedet

Iselin Nybø mener de bygger en kunstig avgrunn mellom nasjonen og det internasjonale fellesskapet.

- Norge skal styre seg selv, men vi er avhengig av internasjonalt samarbeid. Vaksinearbeidet som nå gjøres, behøver kraft fra miljøer på tvers av landegrensene. Selv om jeg er redd for at coronakrisa skal ende i det motsatte, håper jeg at dette skal være tida som for oss til å se behovet for handel og internasjonalt samarbeid. Vi må fortsette å jobbe sammen for å komme oss gjennom dette.

- Men har markedet, ikke nasjonalstaten, svaret i krisene?

- Det er handel og tilgang på markedet som bidrar til alt dette vi nå nyter godt av. Og så ønsker Venstre å bevare den balansegangen mellom offentlig og privat sektor som vi har i Norge i dag.

ADVARER: Helseminister Bent Høie (H) vil ikke svare på Dagbladets spørsmål om han har gjort en god nok jobb med å forberede Norge på coronaviruset. Samtidig advarer han om at dette ikke er siste gang vi opplever en pandemi. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer