Ut mot vennen: - Løgner

Tidligere statsminister David Cameron langer ut mot eks-partikollega og statsminister Boris Johnson.

ISKALDT: Tidligere britisk statsminister David Cameron (t.h.) kommer i disse dager med en selvbiografi om sitt politiske liv. Der åpner han for første gang opp om Brexit. I tillegg langer han ut mot den nye statsministeren, Boris Johnson. Foto: JACK TAYLOR / AFP / NTB Scanpix
ISKALDT: Tidligere britisk statsminister David Cameron (t.h.) kommer i disse dager med en selvbiografi om sitt politiske liv. Der åpner han for første gang opp om Brexit. I tillegg langer han ut mot den nye statsministeren, Boris Johnson. Foto: JACK TAYLOR / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

David Cameron (52) har holdt seg så godt som taus om politikk siden han gikk av som statsminister i Storbritannia i 2016.

Cameron forlot statsministerposten etter at britene stemte nei til videre medlemskap i EU i en folkeavstemning han selv hadde utlyst, og som ble sett på som en gigantisk politisk blemme fra statsministeren.

FIKK KJØRT SEG: Boris Johnson fikk ingen trivelig velkomst i Birmingham. Video/reporter: AP / Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet TV. Vis mer

Angrer

Siden den gang ledet Theresa May (62) den britiske regjeringen med et mål om ryddig Brexit. Det klarte hun ikke, og i juli i år overtok Camerons tidligere nære venn og studiekamerat Boris Johnson (55) statsministerposten med et mål om å få Storbritannia ut av EU - koste hva det koste vil.

Nettopp Brexit-saken vekker furore hos Cameron, som i disse dager er aktuell med biografien «For the Record».

- En venn spurte en gang Margaret Thatcher om hva - hvis hun hadde mulighet - hun ville gjort annerledes. Hun tok en pause før hun svarte: «Jeg er ganske fornøyd med det jeg gjorde første gang». Jeg har det ikke på samme vis, skriver Cameron ifølge et utdrag publisert i den britiske storavisa The Times.

- Løgner

I boka kommer den tidligere lederen for det konservative partiet med både utleveringer og kraftsalver. Noen av de heftigste av dem er rettet mot nåværende statsminister Boris Johnson.

- Boris Johnson er en løgner som bare støttet «leave»-kampanjen for egen karrieres skyld, skriver Cameron om Johnsons kampanje for å forlate EU, som etter hvert førte ham til statsministerposten.

Han anklager også den nåværende statsministeren for å ha ledet en rasistisk kampanje, blant annet ved å brukte valgkampen til å snakke om Tyrkia og landets mulige adgang til EU.

- Det tok ikke lang tid å finne ut av deres besettelse. Hvorfor vri valgkampen mot et land som ikke var EU-medlem? Svaret er at det er et muslimsk land, skriver han.

Cameron og Johnsons karrierer har vært sammenfallende gjennom store deler av livet. Begge gikk på eliteskolene Eton og Oxford, og var en del av den beryktede studentforeningen Bullingdon. De to var en gang nære venner, men nå er forholdet iskaldt.

- Illojal

Cameron anklager i tillegg Johnson for å støtte Brexit bare for egen karrieres vinning.

- Han risikerte et utfall han selv ikke tror på fordi det kan hjelpe hans egne karriere, skriver Cameron.

Han er nærmest enda hardere mot tidligere justisminister Michael Gove, som også forsøkte å bli leder av det konservative partiet. Han og Cameron var tidligere nære venner.

- Når det gjelder Michael, er det én egenskap som overgår alle: Illojalitet. Illojal mot meg og seinere mot Boris, skriver Cameron.

Den tidligere statsministeren bryter nå tausheten om Brexit, og innrømmer at enkelte aldri vil tilgi ham for å utlyse en folkeavstemning om britisk EU-medlemskap.

- Jeg tenker på det hver dag. Både folkeavstemningen og det faktum at vi tapte, og konsekvensene vi kan få. Jeg er fryktelig bekymret for hva som nå vil skje, skriver han, ifølge CNN.

I boka åpner også Cameron opp om at han til tider «var høy som et hus» på hasj da han gikk på eliteskolen Eton.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer