Ut og reise

Etter katastrofene kommer turistene raskt tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAMILIEN ULVE fra Tromsø er tilbake i Thailand for å feire jul, forteller Aftenposten. De feiret jul der i fjor da tsunamien rammet dem. Og selv om australske myndigheter advarer mot terroraksjoner i samband med minnemarkeringen 2. juledag, føler de at det er best for dem å søke tilbake til stedet der deres åtte måneder sønn ble tatt av bølgen. Men i Thailand vil de oppdage at turiststrømmen er i ferd med å øke til vanlig styrke. Akkurat som flytrafikken like etter den 11. september 2001, ser det ut til at folk over store deler av den rike verden vil ut og reise, i jula som i andre ferier. Naturkatastrofer og menneskeskapte ødeleggelser har stort sett bare en midlertidig virkning. Trangen til å dra hjemmefra er sterkere enn frykten for hva som kan skje igjen.

DET ER ØYENSYNLIG bare ett unntak fra denne regelen, og det er Betlehem, som ifølge Per A. Christiansens reportasje i Aftenposten går inn i denne jula som de nærmest foregående etter at den siste intifadaen brøt løs i 2000: Det er tomt på Krybbeplassen, og utenfor Fødselskirken står en håndfull turister med sine fotoapparater. Antallet besøkende er de siste fem åra blitt redusert med 90 prosent. Det er hardt for dem som skal gjøre turisme til et levebrød.

DA ER DET DESTO mer oppløftende i de andre store turistsentrene som er blitt rammet de siste åra. På Bali, der over 200 mennesker ble drept i et bombeattentat som hadde nettopp vestlige turister som mål, er turistantallet kommet opp på nivået før bomba sprang i oktober 2002. Selv om Bali også i år ble rammet av en bombeeksplosjon som tok 19 menneskeliv, fortsetter tendensen. Den samme utviklingen registreres etter bombene i London den 8. juli. Til International Herald Tribune sier Ufi Ibrahim, viseformann i World Tourism and Travel Council: «Det så nesten ut som om folk som holdt seg borte like etter bombene, har bestemt seg for å komme to ganger».

DET SER UT TIL at selvmordsbombere er blitt så hverdagslige at de ikke gjør inntrykk på folk. Ja, selv jordskjelvet i Himalaya eller orkanene på Florida-kysten ser ut til å skremme turistene bare måtelig. Ifølge Dagens Næringsliv har Florida flere turister og høyere priser enn før. Derimot er man bekymret for neste sesong ved turistmålene langs Mexico-golfen. Men mens terror og til dels ekstremvær ser ut til å ha forbigående virkning på turismen, later det til at fugleinfluensaen har langt sterkere virkning, hevder ekspertene. De bygger dette på erfaringene med sars som skapte panikk for noen år siden. Den sterke reaksjonen på slike sykdommer henger formodentlig sammen med en erfaring alle har som er på lange flyreiser: Man kommer ikke fra dem uten å bli smittet i nese og hals.

MEN SÅ LANGT har fugleinfluensaen knapt holdt en eneste turist hjemme. Og ekspertene ved verdensturistrådet i London regner med en økning av fritidsreiser på fem prosent i verden i 2005. Frykten er åpenbart en flyktig sak når reiselyst og lommebok åpner en spennende og eksotisk verden for oss som nyter velstanden.