Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ut og stjæle prester

Vatikanets vervekampanje vekker oppsikt, skriver Simen Ekern.

PÅ PRESTESLANG: Pave Benedikt XVI vil gjøre det lettere å konvertere til katolisismen. Foto: Scanpix
PÅ PRESTESLANG: Pave Benedikt XVI vil gjøre det lettere å konvertere til katolisismen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det er krevende tider for ledere av store verdensreligioner. Gud har utvilsomt gjort et comeback på den internasjonale scenen, men det er stadig større konkurranse om tilhengerne. Det finnes så mange spennende religionsalternativer nå, og for ledelsen kan det være en utfordring: Skal vi bli mer liberale, og satse på fotball og rock? Eller skal vi bli mer konservative, og håpe på at folk i våre dager helst vil bli ledet med formanende ord og fast hånd?

Den katolske kirken
, ledet av pave Benedikt XVI, heller mot den siste varianten. Det er uvisst om strategien virker. Det som er sikkert, er at Paven har én alvorlig utfordring: Det er for få som vil bli katolske prester. Hvordan kan problemet løses? «Vel», ville et PR-byrå si, (og her holder jeg meg for god til å finne på en Bjarne Håkon Hanssen-vits), «jeg ville kikket litt på den regelen om at man må leve i sølibat for å være katolsk prest.»

På synkroniserte pressekonferanser i Roma og London 20. oktober, så det ut til at Paven hadde gjort akkurat det. Vatikanet annonserte at det nå vil bli enklere for anglikanske prester å konvertere til katolisismen. Dette skal være mulig, uten å oppgi særegne anglikanske salmer, bønner og andre tradisjoner — deriblant den som sier at prester kan gifte seg, lød budskapet slik det ble formidlet av pressen.Den Anglikanske kirken har 77 millioner medlemmer verden over. Hovedsetet er i England, hos erkebiskopen av Canterbury. Erkebiskopen har i lang tid slitt med splid i egne rekker. Hans mest konservative prester er misfornøyde med flere liberaliseringsgrep anglikanerne har tatt de siste årene: Det dreier seg om en åpning for kvinnelige biskoper i England, og for homofile prester i USA, blant annet. For tradisjonalistene har den katolske kirken vært fristende, med sin prinsippfasthet på dette området. Etter Vatikanets overraskende kunngjøring, spådde enkelte observatører en masseovergang.

Det var ufint spill, mente mange. Forholdet mellom katolikker og anglikanere har i mange år vært preget av rolige, økumeniske samtaler om mulig tilnærming. Men Vatikanets nye initiativ var ikke klarert med erkebiskopen av Canterbury. Det var «en fiendtlig overtakelse», kunne man lese i britiske aviser. Paven var på presteslang.

Hans Küng, en sveitsisk liberal katolikk som er blant Pavens ivrigste kritikere gikk enda lengre. I en artikkel publisert i flere europeiske aviser i forrige uke, tegnet Kung et dystert bilde av situasjonen. «Vatikanets makthunger splitter kristenheten, og skader katolisismen», skrev Kung. Han hevder Paven er ute etter å hanke inn ytterliggående høyrevridde kristne av alle slag, for å øke tilhengerskaren. «Det er en tragedie», hevdet Küng.

Han ble raskt avfeid av representanter for Vatikanet, som mener det hele er overdrevet. Paven skal møte erkebiskopen av Canterbury i Roma seinere denne måneden, for å snakke om det. Dessuten, heter det i en presisering fra Vatikanets pressesjef, er det ikke slik at sølibatet nå kommer til å forsvinne fra katolisismen. Man kan godkjenne en gift prest i blant, men man må søke, og sakene skal behandles individuelt. Den offisielle teksten om dette temaet blir offentliggjort i slutten av denne uka. Slik det ser ut nå, er det nok for tidlig å ringe bryllupsplanleggeren for vordende katolikker med presteambisjoner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media