Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ut på skøyter nå!

Men husk pigger, oppfordrer Skiforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Folk må ikke bli stive av skrekk for isen selv om det har skjedd en drukningsulykke. Men utstyr og kunnskap om isen er livsviktig, påpeker skøytekoordinator Oddvin Lund.

OL-helten Ivar Formos tapte kamp mot isvannet i Store Sandungen i går har gjort dypt inntrykk utover de mange tusen Oslo-innbyggerne som går på romjulstur i hovedstadens friluftseldorado hver eneste dag.

Verken Lund eller Skiforeningens løypesjef Olav Harlem kjenner til hva slags utstyr Nordmarka-traveren Ivar Formo hadde med seg da han gikk gjennom isen i Store Sandungen - eller nøyaktig hvor på vannet ulykken skjedde.

I den foreløpige politirapporten fra leteaksjonen i går kveld står det at Ivar Formo ble funnet i en tre ganger tre meter stor råk "noen meter" fra land. Dette får Dagbladet.no opplyst av vaktleder ved kriminalvakta i Oslo politidistrikt.

Også en annen turgjenger gikk gjennom isen i Nordmarka i går.

Redningshelikopteret som dro ut på søk etter Formo, fant først en råk i vannet Øyungen, et par mil fra Store Sandungen. Der lå det skøyter, lue og en lommelykt. Politiet fant seinere fram til en mann som hadde gått gjennom isen på Øyungen - og kommet seg velberget på land.

Før jul - 20. desember - skrev løypesjef Olav Harlem selv en israpport under tittelen Ut på skøyter nå! på Skiforeningens hjemmesider. Dette er publikums viktigste informasjonskilde for vær- og føreforhold i Oslomarka.

På eget ansvar

 FARLIGE STRØMMER:  Bogstadvannet er et av mange vann der strømforholdene fra elv eller bekk avgjør hvor isen er trygg. Her fra en ulykke i 1998, der en skøytelløper gikk gjennom isen, men ble berget. Arkivfoto: Jon Terje H. Hansen
FARLIGE STRØMMER: Bogstadvannet er et av mange vann der strømforholdene fra elv eller bekk avgjør hvor isen er trygg. Her fra en ulykke i 1998, der en skøytelløper gikk gjennom isen, men ble berget. Arkivfoto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

- Var dere for optimistiske i isvurderingene, Harlem?

- Nei, på ingen måte. Folk går på eget ansvar, og det er opp til hver og en å vurdere de lokale forholdene. Selv gikk jeg på Bogstadvannet, og det var flotte forhold ved badeplassen. Men litt utpå var det ikke is som bar under strømmen fra Sørkedalselva. Generelt er isen dårligst der elver og bekker renner ut i vannene, påpeker Olav Harlem.

Skiforeningens løypesjef har tre tommelfingerregler for å ferdes på isen.

- Gå ikke alene og ha en 20-30 meter lang line i sekken til å slenge ut når du selv eller andre er i trøbbel. Og husk for all del isbrodder i en snor rundt halsen. De koster 150 kroner i en sportsforretning, og jeg har selv erfaring med at de er livsviktige, sier Harlem til Dagbladet.no.

Brodder berget livet

For om lag 10 år siden gikk han gjennom isen i Oslofjorden utenfor Nesøya.

- Uten isbroddene hadde jeg ikke greid å karre meg opp på trygg is, sier Harlem.

Her er hele utstyrslisten som Skiforeningen anbefaler skøyteløpere å ta med på tur på vannene.

image: Ut på skøyter nå!

- Det finnes ikke trygg is, bare trygge skøyteløpere. Det er viktig å skaffe seg kunnskaper om hvordan du skal teste isen. Og det er viktig at turgåere ikke blir stive av skrekk i kjølvannet av at noen har gått gjennom isen, sier Oddvin Lund, som koordinerer aktiviteten i den to år gamle turskøytegruppe i Skiforeningen.

Etter mønster fra den store vinteraktiviteen i Stockholm - langtur på skøyter i skjærgården - har Skiforeningen nå flere hundre medlemmer som drar på skøyteturer på de snøfrie isflatene innover i Marka.

Seks-sju centimeter

- Jeg tar med ungene på skøytetur hvis isen er seks-sju centimeter tykk. Jeg sjekker styrken og tykkelsen ved å slå isstaver med pigger hardt i isen. Piggene er bare tre centimeter, men du merker raskt om isen holder når du hogger til hardt med staven, sier Lund.

Ivar Formo dro sammen med en kamerat fra Mylla på Hadeland da han skulle jogge og skøyte de 45 kilometrene til Skar i Maridalen. Men før Formo gikk gjennom isen valgte de to kameratene hver sin løype.

Har du erfaringer eller råd om å ferdes på vinterisen? Si din mening.

FARLIGE STRØMMER: Bogstadvannet er et av mange vann der strømforholdene fra elv eller bekk avgjør hvor isen er trygg. Her fra en ulykke i 1998, der en skøytelløper gikk gjennom isen, men ble berget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!