Ut på tur, aldri sur

Et kaldt hode og en stø hand» er den tyske forbundskansler Gerhard Schröders motto. Men han innrømmer at alt ikke er som det skal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Den tyske forbundskansler Gerhard Schröder starter i dag sin sommerreise. Han har lagt inn 42 stopp i løpet av to uker han skal turnere det tidligere DDR. Østtyskerne vil avgjøre valget neste år.

Schröder skal gjøre avstikkere over grensene til EU-søkerne Polen og Tsjekkia under den to uker lange reisen. Spesielt i de polske grensebyene vil han oppleve at det yrer av liv og aktivitet. Det bygges, produseres og handles. På tysk side er det stille som i graven døgnet rundt.

Når regjeringssjefen med tilnavnet «godt humør-kansleren» kommer, vil østtyskerne møte opp. Ikke så mye av nysgjerrighet, men med plakater og transparenter der de krever konkrete tiltak, ikke tomme løfter.

REISEN STARTER symbolsk på 40-årsdagen for byggingen av Berlinmuren. Etter at den ble revet igjen, har østtyskerne fått raskere biler, bredere veier og et topp moderne telenett. Mange føler seg likevel som andrerangs borgere.

Når BMW investerer milliarder i tusener nye arbeidsplasser i Leipzig (konsernet solgte 900000 biler i fjor og hadde en rekordomsetning på over 160 milliarder kroner), er dette unntaket. Konkurser, nedleggelser, arbeidsløshet, fraflytting, pessimisme og økende politikerforakt preger den delen av Tyskland som Helmut Kohl lovte skulle forvandles til «blomstrende landskaper». Schröder arvet Kohls uinnfridde løfter, som han arvet en rekordstor arbeidsløshet for landet sett under ett.

For noen dager siden kom sjokktallene. Arbeidsløsheten i Tyskland økte med 104300 i løpet av en måned og er oppe i 3,8 millioner - knapt 200000 færre enn da Schröder overtok i 1998. Han har gitt opp brageløftet om å få ledigheten ned i 3,5 millioner før valget neste år. For hele Tyskland er arbeidsløsheten 9,2 prosent. I det tidligere DDR 17,3.

TALLENE FORTELLER bare halve sannheten. I stedet for nyansettelser velger tyske bedrifter å bruke overtid som tilsvarer en million arbeidsplasser. 1,6 millioner stillinger er ubesatte. Det rår desperat mangel på spesielt dataeksperter. Arbeidskraften eldes, utdateres på kunnskaper og er uvillige til å flytte dit jobbene er. Dette er situasjonen i Vest-Tyskland.

I øst er virkeligheten en annen. Der DDR-regimets kjemikombinater spydde ut røyk og forgiftet naturen i milevid omkrets, er det reint, men stille. Folkevandringen vestover er større enn noen gang. Snart en million østtyskere har forlatt landet etter at Berlinmuren falt.

BYEN REIFSWALD, som er Schröders første stopp, har mistet 20000 innbyggere etter at kjernekraftverket ble lagt ned. Ungdommen er borte. De som er igjen, henger på gatehjørnene som lette bytter for narkolangere og nynazistiske aktivister som tilbyr fellesskap og pervertert framtidstro.

I småbyen Sebnitz ved den tsjekkiske grensa arbeidet 4000 mennesker med å lage kunstige blomster. I dag er ti av blomsterbinderskene fra statsbedriften VEB Kunstblume igjen. De viser turistene sitt gamle yrke, mot en inngangsbillett til fem mark (20 kroner).

14000 innbyggere har forlatt Gera, som er delstaten Thüringens nest største by, med stolte industritradisjoner. Der tilbys arbeidsløse mekanikere nå psykologisk trening til å starte på nytt. Men jobbene kommer ikke, bare spekulanter fra vest, som sikrer seg store statlige subsidier før de forsvinner igjen eller går konkurs.

Østtyskerne er i stor grad forvandlet til trygdemottakere med nok penger til å fylle rollen som konsumenter i de amerikanskliknende shoppingsentrene som ligger som gigantiske byggeklosser ved alle innfartsveier.

MENINGSMÅLINGER FORTELLER at Schröders rødgrønne koalisjon er i ferd med å bli forbigått av alliansen av kristeligdemokrater og fridemokrater. I det østlige Tyskland venter det ham en klagesang fra en befolkning som krever å høre noe annet enn frasene om at verdenskonjunkturene er vanskelige og at det gjelder å holde hodet kaldt og hendene støe - med tillegget:

- Jeg har ikke påstått at alt er i orden.

Greier han ikke å snu stemningen, står «godt humør-kansleren» foran ei vanskelig tid.