DETTE STEMMER DE: Titalls millioner briter går til stemmeurnene i torsdagens folkeavstemning om EU. Dagbladet snakket med noen av dem utenfor et valglokale i London. Vis mer

Ut-tilhengeren Anderona ble nervøs da hun skulle sette krysset på stemmeseddelen

Britene trosser flom for å stemme i Brexit-valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): I dag vil titalls millioner gå til stemmelokalene og avgi sin stemme i dagens folkeavstemning om landets framtid i EU.

46,5 millioner stemmeberettigede er det største antallet i britisk historie, og det er ventet høy valgdeltakelse.

Valgekspert Jan Arild Snoen la tidligere i dag fram argumenter om at dårlig vær kan gi mindre deltakelse og en fordel for bli-kampanjen.

SPLITTET: På meningsmålingene er Storbritannia splittet på midten, men likevel er bli-kampanjen favoritt. Anderona Cole er noe såpass spesielt som en ung londoner som vil ut. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SPLITTET: På meningsmålingene er Storbritannia splittet på midten, men likevel er bli-kampanjen favoritt. Anderona Cole er noe såpass spesielt som en ung londoner som vil ut. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Og dårlig vær har det sannelig vært. Kraftig nedbør har rammet Sør-England og flere stemmelokaler i London har i dag blitt oversvømt. Noen av stemmegivningene har blitt flyttet, og noen har måttet åpne seinere fordi valgmedarbeidere ikke kom seg fram.

- En risiko vi har råd til

Men i de aller fleste stemmelokaler har alt gått på skinner, og det er full aktivitet utenfor Abbey Community Centre i sentrale London.

- Jeg stemte ut, sier Anderona Cole til Dagbladet.

Hun er ung og fra sentrale London, en velgergruppe som i veldig stor grad stemmer for å bli i EU.

- Det er en risiko å stemme ut, men det er en risiko vi har råd til. Historisk har vi hatt sterke bånd med samveldet og andre land som vil handle. På kort sikt kan det bli vanskelig, men i framtida tror jeg det blir bra, sier Cole til Dagbladet.

Hun har vokst opp i et land som i hennes levetid alltid har vært medlem av EU, men som likevel ligger litt utenfor det europeiske, tette fellesskapet.

- Unionen er udemokratisk og vi får ikke det vi vil ha eller trenger ut av avtalen, sier hun.

- Var det et enkelt valg for deg?

- Nei, det var vanskelig. Jeg ble nervøs da jeg gikk i båsen og skulle sette det krysset, sier hun.

90 prosent for å bli

Andre i hennes generasjon har helt andre synspunket. Blant dem er Sebastian Wallace. Han er antrukket i en t-skjorte for bli-kampanjen. Som kappe har han det britiske flagget Union Jack.

DRIVER KAMPANJE: Liten tvil om hvem Sebastian Wallace har stemt på når han kommer ut av lokalene.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DRIVER KAMPANJE: Liten tvil om hvem Sebastian Wallace har stemt på når han kommer ut av lokalene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg håper vi våkner i morgen og alle klager på været også finner ut at vi blir værende før vi går tilbake til livene være. Går vi ut av EU kan det føre til intern splittelse i landet i lang tid, mener han.

Han har nettopp avlagt sin stemme. Resten av dagen skal han bruke på å dele ut ballonger og annet valgkampmateriale.

- Alle jeg kjenner stemmer i dag. 90 prosent av dem stemmer for å bli. Det er en følelse at dette er et viktig valg og mye viktigere enn vanlig, sier han.

- Overdrevent absurde argumenter

En annen «brexiteer» - som mange av ut-tilhengerne kaller seg er Nick Wilton. Lokalpolitikeren fra Bristol, som tidligere har bodd i både Norge og Sverige var sikker i sin sak fra første stund.

BREXITEER: Nick Wilton har bodd i både Sverige og Norge. Nå vil han ha Storbritannia ut av EU.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BREXITEER: Nick Wilton har bodd i både Sverige og Norge. Nå vil han ha Storbritannia ut av EU.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Argumentene på begge sider har vært overdrevent absurde. Jeg er ikke for de europeiske superstatene og at vår skjebne skal bli avgjort av folk som ikke er folkevalgte, sier Wilton.

Han tror Storbritannia kan bli mer fleksible i sin handel utenfor EU.

- Europa vil fortsatt være våre venner, sier han.

- Kan ikke få det beste av begge verdener

For nonnen Sister Irene var det ett enkelt mantra som gjaldt da hun i formiddag avla sin stemme for å bli i EU.

VIL BLI: Sister Irene var en tviler under dagens folkeavstemning, men gikk for å bli. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL BLI: Sister Irene var en tviler under dagens folkeavstemning, men gikk for å bli. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Den djevelen du kjenner er bedre enn den du ikke kjenner, sier hun til Dagbladet.

Det er flere ting hun gjerne ville endret på - som for eksempel innvandring. Hun har vippet lenge mellom begge alternativene før hun tok turen til stemmelokalet i dag.

- Det var ikke et lett valg. Det er ting jeg vil endre, men du kan ikke få det beste av begge verdener. Jeg vil heller beholde det jeg vet noe om enn å risikere noe helt nytt.

- Det er ting jeg er enig med ut-kampanjen i, men jeg håper ting kan endre seg uten at vi endrer vår status.

Veronica Hitchcock er enig og stemte for å bli.

- Jeg håper vi forblir er lykkelig land i EU. Landet er i dårlig nok forfatning fra før, så vi burde ikke starte på noe helt nytt, mener hun.

Meningsmålingene viser tilsynelatende at det er tilnærmet dødt løp, med ulike målinger som viser flertall for både å bli og å «slå opp». Gjennomsnittsmålingen til Financial Times viser 47-45 i favør å bli.

I oddsmarkedet er det ikke dødt løp. I skrivende stund mener de som setter penger på det at det er 87 prosents sjanse for at britene blir.