- Utakknemlig å være politiker

Valgerd Svarstad Haugland har reist hjem til foreldrene i Hardanger. Der skal hun bruke de neste dagene til å avgjøre om hun skal fortsette som KrF-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vakt oppsikt i KrF-miljøet at Valgerd Svarstad Haugland har bedt valgkomiteen om utsatt frist til neste uke for å svare på om hun ønsker gjenvalg som partileder. Også nestleder Einar Steensnæs har bedt om mer tid før han gir sitt svar.

I partiet har det vært utbredt oppfatning at Svarstad Haugland kom til å ta en ny periode som KrF-leder.

Trenger tid

- Det er ganske tøft å være politiker om dagen. I det hele tatt har det blitt en utakknemlig jobb. Jeg trenger litt mer tid for å reflektere over livet mitt, sier Valgerd Svarstad Haugland.

- Betyr det at du har blitt i tvil om du ønsker å fortsette?

- P4-saken førte til at jeg ikke fikk ro til å tenke i jula. Jeg har vært partileder i åtte år, og har særlig i det siste merket at det tar på kreftene. Vi er bare mennesker vi også, sier KrF-lederen, som skal tilbringe de neste dagene hos foreldrene i Hardanger for å få ro.

P4-bråket

Statsminister Kjell Magne Bondevik har i det siste hatt flere samtaler med Svarstad Haugland om hennes politiske framtid.

- Valgerds avgjørelse er fullt og helt hennes egen. Hvis hun svarer ja, har hun min støtte. Det vet hun, sier Kjell Magne Bondevik.

I et intervju med Dagbladet før jul sa KrF-lederen at hun i utgangspunktet var innstilt på å fortsette som partileder.

- Du utsetter ikke fristen for å virke litt kostbar?

- Nei, det er ikke min stil, svarer hun.

- Har P4-bråket fått deg til forandre mening om du vil fortsette?

- Nei, det er ikke bare det. Men det er ikke tvil om at alt oppstyret har tatt på, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Familien

Etter at kulturministeren fratok P4 konsesjonen, fikk også hennes 16 år gamle datter grove tekstmeldinger hvor hun ble bedt om å brenne i helvete.

Svarstad Haugland innrømmer at hensynet til familien er en viktig del av helhetsvurderingen.

KrFs andre nestleder, Odd Anders With, har allerede gitt beskjed om at han ønsker å tre ut av partiledelsen.

Som de mest aktuelle kandidatene til å overta som ny nestleder regnes stortingsrepresentant Dagrun Eriksen (31), statssekretær i Finansdepartementet, Knut Arild Hareide (30), politisk rådgiver Line Henriette H. Hjemdal (31) og politisk rådgiver Harald Solberg (26).

BER OM TID: Valgerd Svarstad Haugland synes det har blitt tøft å være politiker. Nå har hun bedt om mer tid før hun bestemmer seg for om hun vil fortsette som partileder.