Utålmodig USA frustrerer FN

USA irriterterte Norge og andre land i Sikkerhetsrådet med å forhale et humanitært program overfor Irak. Og de mener våpeninspektørene er for få og ikke aggressive nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): George W. Bush og hans medarbeidere gir uttrykk for at Saddam Hussein spiller for galleriet. Presidentens sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice ga i går klar beskjed til sjefinspektør Hans Blix om at de må bli mer pågående og framfor alt at det må bli mange flere av dem.

Blix, som leder inspeksjonen i Irak, kunne love at antallet skal stige fra 17 til 100 før slutten av desember, men ledelsen i Washington D.C. er ikke fornøyd med innsatsen.

Et utålmodig USA

Det er de mange meldingene fra Irak om at våpeninspeksjonene går smertefritt og at inspektørene ikke hindres i arbeidet, som ligger bak Bush-ledelsens uttalelser. Presidenten selv kommenterte inspeksjonene i går kveld.

- Man må se på helheten og ikke la seg blende av at Saddam Hussein nå i noen dager synes å samarbeide. Disse inspeksjonene har vart i fem dager, mens denne mannen i årtier har motarbeidet og løyet overfor FNs krav, sier Bush.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld uttaler seg i samme retning og henviser til at bevisbyrden ligger på Irak, ikke hos inspektørene. Lørdag vil Irak legge fram ei liste over landets produksjonsmuligheter for masseødeleggelsesvåpen.

Enighet i natt

FNs sikkerhetsråd forlenget i natt det såkalte olje-for-mat-programmet for Irak med seks måneder. Vedtaket var enstemmig, etter at USA også godtok forlengelsen.

Men amerikanerne satte klare vilkår for å gi sitt samtykke. Hovedbetingelsen er at FNs sikkerhetsråd innen 30 dager vedtar å utvide en liste over varer og tjenester som det er forbudt å eksportere til Irak.

USA gikk opprinnelig inn for å forlenge olje-for-mat-programmet med bare to uker. Grunnen var at USA ville revurdere lista over produkter som Irak ikke får lov å kjøpe, fordi de kan brukes til militære formål. Blant annet vil amerikanske diplomater ha medisinen Cipro, et medikament som kan brukes mot miltbrann ved et biologisk angrep, inn på den forbudte lista.

Olje-for-mat-programmet gir irakerne lov til å eksportere råolje, på betingelse av at inntektene settes inn på en FN-konto. FN bruker så disse pengene til å betale for varer som Irak har bestilt.

<B>AKTIVE INSPEKTØRER: Mens FNs våpeninspektører jobber intenst i Irak, øker USAs frustrasjon, de antyder at inspektørene ikke er pågående nok. Her er inspektører på jobb i en militærbase ved byen Balad, sju mil nord for Bagdad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer