Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utbetaler dusøren for Saddams sønner

Washington USAs utenriksminister Colin Powell undertegnet torsdag sjekken på drøyt 215 millioner kroner til personen som tipset om hvor Saddam Husseins to sønner Uday og Qusay var å finne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utenriksminister Powell godkjente i dag utbetalingen av dusøren på 30 millioner dollar, til personen som skaffet oss den avgjørende informasjonsbiten som ledet oss til Uday og Qusay Hussein, sa talsmannen Richard Boucher.

Den tidligere presidentens to sønner ble skutt ned og drept da amerikanske kommandosoldater stormet et hus i Mosul om morgenen 22. juli.

Qusays 15 år gamle sønn Mustafa og en av Udays medarbeidere ble også drept i den amerikanske aksjonen, som soldater fra Spesialstyrke 20 gjennomførte.

Irakisk forretningsmann

Boucher ville torsdag ikke si hvem mottakeren av millionbelønningen er, selv om det er en utbredt oppfatning at det var eieren av huset de to mennene skjulte seg i - den 46 år gamle forretningsmannen Nawaf al-Zaidan - som tipset amerikanerne.

Bare noen timer før amerikanerne slo til, i halv åttetida om morgenen, tok Nawaf med seg familien på restaurant. En drøy time senere vendte han tilbake til huset sammen med en av sønnene, og åpnet selv døra da de amerikanske soldatene ringte på.

Nawaf og sønnen ble deretter skysset unna i all hast, mens de amerikanske soldatene ved hjelp av megafon ba Qusay og Uday om å overgi seg. Kort etter begynte skytingen.

Nawaf har ikke vært å se etter drapene, og kan trolig heller aldri vise seg i hjembyen Mosul mer.

Lover mer

Richard Boucher ville torsdag ikke si om mottakeren av belønningen har bedt om beskyttelse eller hjelp til å starte et nytt liv et annet sted. Han understreket derimot at USA har mer penger å gi bort.

- Det er viktig for oss å vise folk at vi gjør det vi sier vi kommer til å gjøre. Vi ønsker å gjøre det klart at det fortsatt er muligheter for å få tilsvarende pengesummer for den som gir oss informasjon om Saddam Hussein, sa Boucher.

Dusøren for Iraks tidligere diktator er satt til 25 millioner dollar -180 millioner kroner - mens den for hver av sønnene var på 15 millioner dollar.

Ny rekord

At begge de to sønnene ble tatt samtidig, førte til tidenes største dusør-utbetaling fra amerikanske myndigheter.

Utbetalingen er 15 ganger høyere enn den forrige rekorden, som var på drøyt 14 millioner kroner for informasjonen som i 1995 ledet til pågripelse av Ramzi Yousef. Pakistaneren ble senere dømt for bombeattentatet mot World Trade Center i 1993.

Amerikanske myndigheter har siden 1995 betalt ut nærmere 70 millioner kroner i 24 saker som belønning for tips som har ledet til arrestasjoner av ettersøkte.

Dusøren er vanligvis begrenset oppad til 5 millioner dollar eller drøyt 35 millioner kroner, men USAs utenriksminister kan i spesielle tilfeller tilby mer enn dette.

Bare Saddam Hussein og den ettersøkte al Qaida-lederen Osama bin Laden har fått en så høy pris som 25 millioner dollar på sine hoder.

(NTB-AFP)