Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utbetalt 70 millioner kroner på ett år i erstatning etter drap på rein

- Det er store beløp.

- DREPER FLEST REIN: Sammen med jerven, er det gaupa som gjør mest skade mot reinen i Norge, ifølge Lars Bendik Austmo i Miljødirektoratet. Foto: SVEIN OPPHEIM / NTB Scanpix
- DREPER FLEST REIN: Sammen med jerven, er det gaupa som gjør mest skade mot reinen i Norge, ifølge Lars Bendik Austmo i Miljødirektoratet. Foto: SVEIN OPPHEIM / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Totalt ble det fra 2011 til 2012 betalt nesten 70 millioner kroner for tap av rein i hele Norge. De fleste av dem fra Finnmark, ifølge tall fra Miljødirektoratet.

- Det er klart det er store beløp, sier Lars Bendik Austmo i Miljødirektoratet. Han har gitt tallene, som er hentet fra direktoratets Rovbase, til Dagbladet i forbindelse med etterforskningen av et mulig svindelsak i Finnmark.

- Fanger med lasso Der skal reinpolitiet ha inn et ukjent antall navngitte personer til avhør, etter at flere personer skal ha krevd erstatning etter å angivelig selv ha drept rein med en gaffel designet for å etterligne et gaupebitt.

Det er den samiske avisa Ságat som har snakket med en anonym tipser, som kaller metoden «bestialsk».

- De drar med skuter inn i flokken til andre reineiere. Så fanger de rein med lasso, og tar den med seg til et sikkert sted. Her stikker de reinen i strupen med tanga eller gaffelen. Reinen blør så sakte ihjel. Neste skritt i svindelen er å legge ut de avlivede reinene i tyvslakterens eget beiteområde, hevder tipseren overfor avisa.

- 20 000 av dyra Austmo forteller at de 70 millioner kronene omfatter 527 reineieres tap av tilsammen nesten 20 000 rein. 35 prosent av dyra skal ifølge skjemaene være tatt av gaupe.

GAUPEBITT: Når en gaupe biter og dreper en rein, ser bittet slikt ut, ifølge Direktoratet for naturforvaltning. Årlig betales det ut millionbeløp i erstatning for angrep av rovdyr i Norge. Foto: Direktoratet for naturforvaltning
GAUPEBITT: Når en gaupe biter og dreper en rein, ser bittet slikt ut, ifølge Direktoratet for naturforvaltning. Årlig betales det ut millionbeløp i erstatning for angrep av rovdyr i Norge. Foto: Direktoratet for naturforvaltning Vis mer

Han ønsker ikke å uttale seg om den mulige svindelsaken, da den er under etterforskning.

- Totalt er det meldt inn et tap på over 85 000 rein. Det er ganske mange av disse dyra Fylkesmannen mener ikke kan være drept av rovdyr, sier Austmo, og legger til at andre faktorer som sykdom og ulykker kan spille inn.

- Men av rovviltartene er det gaupe og jerv som antas å gjøre mest skade, sier han.

- Enkelt å se forskjell Algot Jåma er leder i Østre Namdal reinbeitedistrikt. I 2011 sa han til Trønder-avisa at det ikke var nok med 10 millioner kroner i erstatning for rein drept av rovdyr.

I 2010 ble det i Finnmark utbetalt 27,7 millioner kroner i erstatning, mens tallet for Nord-Trøndelag var på rundt 10 millioner kroner.

Jåma følger saken som nå etterforskes av Vestfinnmark politidistrikt. Han tror det ville vært vanskelig å skjule et drap som ikke var begått av rovdyr.

- Dødsårsaken får vi undersøkt og bekreftet av en rovdyrkontakt, som ser om det er jerv, gaupe, ørn, ulv eller andre rovdyr som har tatt livet av dyret. Etter min erfaring er det ikke vanskelig å finne dødsårsak når et dyr er drept, og det ville være enkelt å se forskjell på et gaupebitt og et laget av en «gaffel».

69 544 443 KRONER: Erstatningsbeløpene for hvert fylke står i kolonnen øverst til høyre. Totalbeløpet for erstatning totalt i alle fylkene, er på nesten 70 millioner i perioden 2011 til 2012. Skjermdump: Rovbase 3,0 / Miljødirektoratet
69 544 443 KRONER: Erstatningsbeløpene for hvert fylke står i kolonnen øverst til høyre. Totalbeløpet for erstatning totalt i alle fylkene, er på nesten 70 millioner i perioden 2011 til 2012. Skjermdump: Rovbase 3,0 / Miljødirektoratet Vis mer

- Jeg tror vi i alle fall i dette området (Nord-Trøndelag, red.journ.) har en vanntett registrering av dødsfall og deretter ertstatningskrav, sier Jåma til Dagbladet.

Navngitte personer Lederen for reinpolitiet, Per Valved, sa mandag formiddag at politiet etterforsker en sak som er svært lik den tipseren har fortalt til Ságat.

- Ja, min avdeling etterforsker en sak der det er mistanke om at dyr er påført skader som kan etterligne de skadene rovdyr kan gi.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mange rein det skal dreie seg om. Valved sier politiet jobber ut ifra en liste over navngitte personer.

- VANNTETT REGISTRERING: Reineier og leder i Østre Namdal reinbeitedistrikt, Algot Jåma, er ikke i et annet distrikt enn der det nå etterforskes en svindelsak i forbindelse med rovdyrerstatning, men har lang fartstid og erfaring på området. Han mener det vil være enkelt å se forskjell på et gaupebitt og et «gaffel»-stikk.
- VANNTETT REGISTRERING: Reineier og leder i Østre Namdal reinbeitedistrikt, Algot Jåma, er ikke i et annet distrikt enn der det nå etterforskes en svindelsak i forbindelse med rovdyrerstatning, men har lang fartstid og erfaring på området. Han mener det vil være enkelt å se forskjell på et gaupebitt og et «gaffel»-stikk. Vis mer

- Vi er veldig tidlig i etterforskningen, og så langt har vi ikke hatt noen inn til avhør. Vi har navn på mistenkte, og det blir neste steget i etterforskningen, sier han til Dagbladet.

- HØYT BELØP: Lars Bendik Austmo i Miljødirektoratet mener 70 millioner er et høyt beløp for rein drept av rovdyr. Foto: Privat
- HØYT BELØP: Lars Bendik Austmo i Miljødirektoratet mener 70 millioner er et høyt beløp for rein drept av rovdyr. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling