- Utbrente gjelds-slaver

- Norske kunststudenter blir syke av å måtte jobbe ved siden av studiene. Vi ender som utbrente gjeldsslaver, og er i ferd med å bli en underklasse på lik linje med narkomane, sier kunststudentenes talskvinne Liv Brita Malnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre år etter at Arbeiderpartiregjeringen i realiteten fjernet kunstfagstipendet, har hverdagen for kunststudentene blitt vesentlig tøffere.

Liv Brita Malnes er kunsthovedfagsstudent, men har siden 1996 lagt studiene til side for å kjempe for kunststudentenes rettigheter.

- Jeg er nesten utbrent og orker ikke stort lenger. Men jeg er idealist og kan ikke la være å kjempe mot urett, sier Malnes.

Store bekymringer

- Jeg kjenner studenter med gryende magesår. Mange jobber så mye ved siden av at det går ut over helsa. De er også bekymret for framtida, for hvordan skal de betjene store studielån med en ikke-kommersiell utdannelse, sier Malnes.

Kunststudentene mistet særordningen med kunstfagstipend på 66 prosent av lånesummen i 1996. Den ble redusert til 35 prosent, og er nå tilnærmet lik andre utdanningsstipender. Dette blir enten kompensert med mye bijobbing eller høyere studielån.

Ifølge Malnes utgjør bortfallet av kunstfagstipendet en ytterligere gjeldsbyrde på 200 000 kroner.

- Kunstner-Norge med Norges Kunstnerråd, Norsk Studentunion og Kunsthøgskolen i Oslo i spissen krever at regjeringen må gjenreise kunstfagstipendet til minst 66 prosent.

Ingen kulturnasjon

Malnes hevder at mange studenter jobber seg i hjel ved siden av studiene. Dårlig studiekvalitet gir dårligere kunstnere og dårligere kunst. Det vil også føre til at kunstnere vil måtte produsere kunst for å tilfredsstille det kommersielle markedet.

- Kunstnere skal være premissleverandører til kulturutviklingen i samfunnet. Men hvordan skal vi klare det med slike betingelser. Norge er ingen kulturnasjon.

Malnes refererer også til en levekårsundersøkelse som viser at kunstnere sakker stadig akterut lønns- og levekårsmessig i forhold til andre yrkesgrupper.

Til høsten skal Aamodt- og Lykke-utvalget legge fram sine rapporter. De ser på studiefinansieringsordningene i både inn- og utland.