Utbrente studenter føler seg dumme

Stadig flere studenter i Trondheim søker profesjonell hjelp. De føler seg dumme og late, og er livredde for Lånekassa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I september var det 50 prosent flere enn samme tidsrom i fjor som tok kontakt med psykososialt senter ved universitetet i Trondheim.

- Mange som oppsøker hjelp, sier de er dumme, late og sløve. De har ikke greid å lese på fornuftig vis, og har isolert seg og mistet nattesøvnen og apetitten, sier sosionom Lisen Lie ved Psykososial avdeling ved NTNU til Universitetsavisa.

To av tre studenter som oppsøkte hjelpetjenesten i fjor var kvinner.

- Trolig er problemene like store blant mannlige studenter, men kvinner har lettere for å be om hjelp. Vi ser likevel ikke bort fra at den store kvinneandelen skyldes at kvinnene har mer å leve opp til. De skal konkurrere med menn, samtidig som de opplever sin nye rolle som vanskelig, sier hun til avisa.

Mange studenter som henvender seg til psykolog har spiseforstyrrelser.

- Det er bakgrunnen for åtte prosent av henvendelsene. Men etter konsultasjon med studentene ser vi at problemer knyttet til mat er aktuelt i langt flere saker.

Universitetsavisa skriver at bare én prosent som tar kontakt med hjelpetjenesten, har problemer med alkohol og narkotika. Men Lånekassa er skyld i mange triste studentskjebner.

- Mange studenter lever i angst for at Lånekassa skal sette kroken på døra. Studentene er bekymret for lånets størrelse, og de er redd for at utlånene skal ta slutt. For mange er faktisk Lånekassa den store skrekken, Når slike tanker blander seg med forestillinger om at de å gjøre det bra til eksamen for å få jobb, blir livet vanskelig å leve. Av de nevnte trusselbilder er kanskje Lånekassa den mest reelle, sier Lie.

STRESSA: Mange studenter får psykiske problemer.