Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utbrenthet - den nye folkesykdommen

Sliten og uopplagt? Vel, du er ikke alene. Rykende fersk forskning viser at det å være trøtt og utbrent er et langt større problem blant norske arbeidstakere enn tidligere antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Trøtthet og utbrenthet er kraftig underrapportert i tidligere undersøkelser. Statistikkene viser bare toppen av isfjellet. I virkeligheten er det langt flere som sliter for å komme seg igjennom arbeidsdagen, sier professor Karin Widerberg ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

Større press

Professor Karin Widerberg og forsker Ulla-Britt Lilleaas leder det største forskningsprosjektet om trøtthet som noen gang er utført i Norge. Med midler fra Norges forskningsråd og NHO har de funnet ut hvordan vi håndterer det å være trøtt og sliten i jobbsammenheng. Målet er å få arbeidsgivere og politikere til bruke resultatene i forebyggende arbeid.

- Arbeidsplassene effektiviserer og forlanger høyere tempo, samtidig driver mange av dem med kontinuerlige omlegginger. Dette sliter voldsomt på arbeidstakerne, sier Widerberg.

Naturlig

Fire av ti føler press på jobben, ifølge en levekårsundersøkelse utført av Statistisk sentralbyrå (SSB) i 1997. Professor Widerberg tror tallet har steget betraktelig.

- Folk har store problemer med å prate om at de er trøtte og slitne. De ser at de andre på jobben er like uopplagte, og det å være trøtt blir så naturlig at det ikke faller dem inn å klage, sier Widerberg.

- Saken er den at trøtthet og stress er i ferd med å bli et alvorlig stort problem. I tillegg til at folk føler seg psykisk slitne, har mange også pådratt seg symptomer som muskelsmerter, hodepine og søvnløshet.

Bevissthet

Ifølge Widerberg skal det mer til enn trim og hvile for at trøtte arbeidstakere skal komme til hektene igjen.

- Dersom vi får økt bevissthet om hvordan arbeidstakerne har det, tror jeg det kan være mulig å gjøre noe med problemet. Når man vet hva som tapper og tilfører arbeidstakerne energi, blir det lettere å gjøre de rette valgene, sier Widerberg.

I trøtthetsprosjektet har de tatt for seg yrkesgruppene lærere, ingeniører, servitører, hjemmepleiere og ledere.

Ved å studere hvordan de ulike yrkesgruppene håndterer trøtthet, håper Widerberg og Lilleaas å få innsikt i hva man bør og ikke bør gjøre.

- Lærere og hjemmepleiere har en helt annen anledning til å hente seg inn igjen enn det servitører og ingeniører har. Yrkesgruppene kan lære av hverandre, sier Widerberg.

Hun tror pauser, vikarordninger og muligheten til sykefravær er viktige forhold for å gjøre arbeidsdagen lettere for den enkelte.

- Mange bedrifter skryter av at de aldri har sykefravær. Årsaken kan være at de ansatte presser seg til å gå på jobb selv om de er syke. Resultatet vil uten tvil bli langvarige sykemeldinger, sier Widerberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media