- Utbrøt en spontan jubelreaksjon som når idrettsutøver krysser målstreken

Var det tidenes solformørkelse?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ / OSLO / LUNNER (Dagbladet): Den største solfesten på over 60 år er over, etter at solformørkelsen passerte og var total på Svalbard klokka 11.11. 

Nå er det 46 år til neste gang, da neste totale solformørkelse her til lands vil finne sted først i 2061.

Heldigvis tok en god del nordmenn og tilreisende seg tid til den sjeldne andledningen. Dagbladet har fulgt formørkelsen fra Longyearbyen på Svalbard, fra Vitensenteret i Tromsø, fra Harestua i Oppland og fra vårt studio i Oslo, direkte på DBTV

- Det var helt fantastisk, helt utrolig, sier Tone Hertzberg hos sysselmannen på Svalbard til Dagbladet, som nettopp har sett hele sola bli dekket av månen.

Blålys med rosa skjær - Det var så magisk å se. Jeg har sett bilder av det og vært på et foredrag denne uka med en som fortalte hva som skulle skje, og det var akkurat sånn. Det var en once in a lifetime experience. 

Fikk du ikke med deg øyeblikket, kan du se minuttene her

Hertzberg på Svalbard sier det brått ble kveldsskumringsmørkt, med et blålys med rosa skjær rundt.

- Folk brøt ut i jubel. «Wow!» Den typen jubel der folk roper og er begeistret. Det er vanskelig å beskrive, du kan sikkert forestille deg det; det var som en spontan jubelreaksjon slik den når en idrettsutøver krysser målstreken.  

LES OGSÅ: To andre himmel­fenomener «konkurrerer» med solformørkelsen i dag

Hun sier omtrent hele Svalbard sto stille i minuttene da solformørkelsen var total. 

- Jeg har inntrykk av at bortimot alle var ute og kikket på himmelen i det øyeblikket da det skjedde, sier hun.

- Tusen drømmer Langt lenger sør, i Tromsø, ble det brått mørkt. Mange mente det så ut som om sola ble dimmet som om den kunne styres lydbryter. 

Professor og astronomientusiast Steinar Thorvaldsen er svært fornøyd med å ha fått med seg en solformørkelse på 95,4 prosent. 

- Det var som å få tusen drømmer oppfylt samtidig, det var en himmelsk opplevelse og terningkast 19,5, sier han til Dagbladet. 

Han var tidligere redd det ikke skulle bli bra vær før den store solformørkelsen. 

- Vi var skikkelig engstelige etter værmeldinga i går, så det var grunn til å bekymring. Men det snudde seg, og det var visst meteorologene som bomma. Det ble jo så annerledes vær enn det man sa på værmeldlinga.

Nå skal han la inntrykkene synke inn. Sammen med ham på Vitensenteret i Tromsø fikk flere skoleklasser også med seg solformørkelsen. Flere av dem sa til Dagbladet at de ble lystne på å lære mer om fysikken og astronomien bak solformørkelsen.

- Det var en innertier. Jeg er glad mange fikk se det. Jeg regner med at de husker denne dagen hele livet, og det vil jeg også gjøre, sier han.