Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utbrudd av magevirus på Hardangervidda - 30 personer hentet ut, tre isolert på egne rom

Et magevirus herjer på Harangervidda. I løpet av ett døgn er 30 personer med mageproblemer hentet ut fra påskefjellet. Flere hytter sjekkes mandag.

SYKE: Noen av pasientene er hentet her på Turistforeningens hytte på Sandhaug på Hardangervidda. Foto: NTB scanpix
SYKE: Noen av pasientene er hentet her på Turistforeningens hytte på Sandhaug på Hardangervidda. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drømmepåska har fått en kraftig nedtur for en rekke av skituristene på Hardangervidda. Perfekte snøforhold og strålende sol ble brått avbrutt, da et utbrudd av magevirus slo til på seks av Den Norske Turistforenings (DNT) hytter.

Mandag morgen får Dagbladet opplyst fra Røde Kors at totalt 30 personer hentet ut. I tillegg er tre isolert på egne rom, i et forsøk på å hindre spredning til andre gjester.

- Vi håper vi har vasket oss ut av problemene. Det har vært gjort omfattende renhold med klor for å forsøke å bli kvitt viruset og smittefaren, sier leder for kommunikasjonsavdelinga hos DNT Oslo og Omegn, Kari Merete Horne.

Sjekker selvbetjente hytter

Svært fulle hytter gjør smittefaren ekstra stor på de hyttene som er berørt. Søndag var det foreløpig begrenset til hyttene ved Litlos, Sandhaug, Rauhelleren, Kalhovd, Krækkja og Stigstuv.

- I går kveld så det heldigvis ut til å ha roet seg, men vi får se. Totalt har vi fått melding om 25 syke, men vi har hentet ut 30. Blant annet hentet vi ei gruppe på 13 personer. Der var ikke alle smittet, men de tok ikke sjansen på å fortsette, sier Horne.

Det desperate arbeidet for å begrense smitten fortsetter også mandag. Like før klokka 11.30 ser det ut til at man har klart å stoppe utbruddet. Men Røde Kors er i full gang med å ta seg inn til de selvbetjente hyttene for å sjekke status der også.

- Vi krysser fingrene for at dette nå er over, men opprettholder fokus på renhold og hygiene, sier Horne.

Seks hytter

Daglig leder i DNT Oslo og omegn, Henning Hoff Wikborg, beskrev situasjonen som lei i ei pressemelding søndag. Likevel må de bare gjøre hva de kan for å sikre at færrest mulig blir smittet.

- Vi gjør det vi kan for å ivareta dem, sa Wikborg.

De som er transportert ut, skal ha fått plass på hotell inntil videre. Mandag oppfordrer lederen folk til å komme seg ut og nyte påska så lenge man føler seg frisk.

- Er du i fin form, er det ingen grunn til å avlyse påsketuren. Det viktigste du selv kan gjøre, er å ta forholdsregler med skikkelig håndvask med såpe og vann, sier Wikborg.

Så langt DNT kjenner til, blir tre personer som var dårlige søndag ettermiddag, transportert ut mandag.

Tror ikke på matforgiftning

Kommunelegen i Eidfjord frykter at utbrudd av norovirus er årsaken til sykdomsutbruddet, skriver Bergens Tidende søndag. Symptomer på mageviruset er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré.

- Vi råder de som har symptomer til å ikke dele toalett og bad med dem som er friske. De som har symptomer må heller ikke oppholde seg i fellesarealer eller spise mat i matsalen, sier Bjotveit.

Smittevernoverlegen i Eidfjord opplyser at de som er syke kan være smittefarlige inntil 48 timer etter de siste symptomene, og at de som er syke ikke bør gå videre til andre hytter den første dagen de er friske.

I pressemeldingen skriver DNT at kommunelegen tror det er liten sannsynlighet at mat og vann er årsaken ettersom det gikk lang tid, opp til to døgn, før folk ble syke.

- Ta kontakt

DNT anmoder de som har planer om påskeferie på Hardangervidda å i forkant ta kontakt med hyttene de skal besøke.

- Det er ingen grunn til å avlyse påskeferien til fjells. Det er mange muligheter til en fin ferie både på Hardangervidda og i andre fjellområder, men det er viktig å tenke god hygiene på tur. Ta gjerne med Antibac i sekken og vask hendene godt, sier Wikborg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!