Utbrudd av munn- og klovsyke på britisk gård

Måtte drepe over 6 millioner dyr i 2001. Bøndene frykter for framtida igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i nærheten av området? Ta kontakt med oss på tipstelefon +47 24 00 00 00 eller send oss en sms på 2400.

(Dagbladet.no): Det ble sent fredag kveld bekreftet at en besetning på rundt 40 dyr ved en gård i Surrey er rammet av den fryktede munn- og klovsyken. Myndighetene i Storbritannia tar nå alle forholdsregler for å unngå en epidemi som den i 2001.

For seks år siden ble over 6 millioner dyr ble slaktet og brent for å hindre spredning av sykdommen.

Blir brent

Den gang ble bildene av store bål med storfe kringkastet over hele verden, og sykdomsutbruddet rammet britisk økonomi og gårdbruk svært hardt. Også denne gangen vil besetningen bli brent, i henhold til britisk lovgivning.

Epidemien ble et hardt slag mot den britiske økonomien. Kostnadene er beregnet å ha kommet opp i nesten 100 milliarder kroner, ifølge NTB.

Alt kveg på den rammede gården i Surrey vil nå bli brent, ifølge Sky News. Samtidig etableres det en beskyttelsessone på tre kilometer i radius, og en såkalt overvåkningssone på 10 kilomter rundt gården.

Et forbud mot transport av klovdyr, som sau, kveg og griser, i hele landet trådte øyeblikkelig i kraft da smittesituasjonen ble kjent.

Arkivfoto: DENIS DOYLE / AP
Arkivfoto: DENIS DOYLE / AP Vis mer

Statsminister Gordon Brown har i kveld ledet et krisemøte per telefon med Cobra, regjeringens spesialgruppe som kun blir nedsatt i krisesituasjoner. Brown returnerer nå til London fra ferie tidligere enn planlagt for å ta hånd om situasjonen, ifølge CNN.

– Vår fremste prioritet er å hindre spredning av sykdommen slik at vi kan beskytte dyrene på andre gårder, sier miljøvernminister Hilary Benns talsvinne.

- Gir frysninger

Blant bønder er stemningen spent, mange tenker tilbake til 2001.

- Selv ordene «munn og klov» gir hver eneste bonde i dette landet frysninger, sier Tim Bonner fra britiske Distriktsalliansen til BBC.

Sykdommen er ikke farlig for mennesker, men smitter svært blant drøvtyggere. Da sykdommen rammet britisk landbruk i 2001 forårsaket den også et dramatisk fall i turismen.

Da utbruddet skjedde, var Storbritannia så vidt kommet seg etter kugalskapsepidemien som rammet landet på 80- og 90-tallet. Et EU-forbud mot import av britisk kjøtt ble først delvis opphevet i 1999, og helt opphevet så sent som i fjor, skriver NTB.

I 2001 ble myndighetene kritisert for dårlig håndtering av kugalskap-krisen. Flere politikere i Europa fikk sterk kritikk etter at stadig nye tilfeller av sykdommen dukket opp, blant den tyske helseministeren og landbruksministeren, som begge trakk seg.

Utbrudd av munn- og klovsyke på britisk gård

Dagbladet.no kommer med mer.