Utbrudd av omgangssyke på Dana cup

Flere norske lag er berørt, opplyser Nymark-trener og lege Bård Kittang.

OMGANGSSYKE: Utbrudd av omgangssyke på Dana cup. Flere norske lag er berørt. Vis mer

Dana Cup er Danmarks største internasjonale fotballturnering for barn og unge, der mer enn 1000 lag deltar hvert år. Rundt 20 000 barn deltar i år, opplyser pressetalsmann Torben Vandsted.

Bård Kittang er trener for ett av flere Nymark-lag som deltar i cupen, og bor på en skole i nærområdet. Det var der det ble oppdaget et utbrudd av omgangssyke onsdag kveld. Det skal dreie seg om Muldbjergskolen i Hjørring.

Det var Bergensavisen som først omtalte saken.

- Vi er ganske sikre på at det er det. I går ettermiddag fikk mange akutte symptomer med oppkast, primært, men noen opplevde også diaré, sier Kittang til Dagbladet.

- DÅRLIGE FORHOLD: Egil Skjoldmo er misfornøyd med hygienen på toalettene. Foto: Egil Skjoldmo
- DÅRLIGE FORHOLD: Egil Skjoldmo er misfornøyd med hygienen på toalettene. Foto: Egil Skjoldmo Vis mer

Rømte skolen

Han anslår at det bor et hundretall elever på gjeldende skole, fra nasjoner som USA, Frankrike og Saudi-Arabia. Der er det nå innført tiltak for å hindre videre smitte,

- I prinsippet er det syke spillere på nesten alle lag. Vi i Nymark har mange syke. I morgen var 26 spillere og trenere, hovedsakelig spillere, på isolat, sier Kittang.

LAGLEDER: Egil Skjoldmo.
LAGLEDER: Egil Skjoldmo. Vis mer

Han er infeksjonsoverlege. Han kaller viruset for «ekstremt smittsomt», og derfor er det innført flere tiltak, blant annet en isolasjonsordning og rutiner for hygiene.

Egil Skjoldmo er lagleder for Søreides G12-lag. Han forteller at de har rømt skolen og sjekket inn på en campingplass i nærheten for å slippe unna smitten.

- Vi har vært heldige, så langt har bare to blitt syke.

Misfornøyd med hygieneforhold

Han er lite fornøyd med hygieneforholdene ved skolen.

Foto: Egil Skjoldmo
Foto: Egil Skjoldmo Vis mer

- Det kommer ikke som noen overraskelse at folk er syke når man ser på hygieneforholdene på toalettene. Det er ti toaletter fordelt på 800 personer, sier Skjoldmo.

Han fortsetter:

- Halvparten er tett halve tida. Det blir ikke akkurat vasket flittig, verken der eller i dusjene. Man gruer seg til begge deler, sier Skjoldmo, som opplyser at både han og sønnen er friske.

Torben Vandsted, pressetalsmann for Dana cup, bekrefter at det har vært et sykdomsutbrudd overfor Dagbladet. Etter det han kjente til torsdag formiddag, var rundt 40 personer syke.

- Vi er alltid oppmerksom på boforholdene, og vi føler ikke selv at det er veldig dårlige forhold. Vi har innført tiltak, og jobber blant annet med desinfeksjon. I første omgang må vi undersøke hvem som er syke og få ryddet opp. Vi må jobbe så godt som mulig for å prøve å begrense smitten, sier Vandsted til Dagbladet.

Han sier det er kalt inn ekstra rengjøringsmannskaper med desinfeksjonsutstyr.