Utbrudd av tuberkulose i England

Den fryktede sykdommen tuberkulose var nesten forsvunnet, og mange trodde den var i ferd med å utryddes, men nå opplever England den største utbruddet på 20 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utbruddet har skjedd blant elever og lærere og på Crown Hills Community College i byen Leicester og disses slektninger. Onsdag meldte engelske helsemyndigheter om 18 nye diagnoser, og tallet er med det oppe i 50 tilfeller, skriver The Telegraph på sine nettsider.

Det engelske helsevesenet har testet flere hundre mennesker for sykdommen, og flere skal sjekkes i de neste to ukene. Da kan tallene på smittede bli enda høyere.

Helsemyndighetene mener de har situasjonen under kontroll og at det ikke er noen smittefare nå. De smittede skal ha kommet i kontakt med en variant av den fryktede tuberkelbasillen for tre eller fire måneder siden. Det første tilfellet ble oppdaget i august i fjor.

Resistente bakterier

Tuberkulose dreper to millioner mennesker i året på verdensbasis, men i Vest-Europa var sykdommen nærmest fraværende i lang tid. Det siste tiåret har det imidlertid blitt flere tilfeller, også i Norge, blant annet som en følge av innvandring fra steder i verden der vaksine ikke gis.

Tilfellene i England kommer av bakterier som man kan bruke antibiotika mot, men varianter av bakterien som er resistente slike medisiner har utviklet seg. Grunnen til dette er nettopp bruk av antibiotika. Bakteriene utvikler måter å takle medisinene på, og mye tyder på at man kan få se mer av sykdommen man trodde man nesten var kvitt i årene som kommer.