Nye funn om omikron

Utbrudd etter tredje dose

Forskere beskriver et omikronutbrudd blant sju reisende som hadde fått tre vaksinedoser. Nå mener de at funnene viser at tre doser ikke er nok til å hindre omikron i å spre seg.

UTBRUDD: Forskere beskriver et utbrudd med omikronvarianten blant personer som har fått tre vaksinedoser. Her er SARS-CoV-2-viruset sett gjennom et elektronmikroskop.
UTBRUDD: Forskere beskriver et utbrudd med omikronvarianten blant personer som har fått tre vaksinedoser. Her er SARS-CoV-2-viruset sett gjennom et elektronmikroskop. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

I en ny forskningsrapport beskriver tyske og sørafrikanske forskere hvordan sju reisende fra Tyskland ble smittet med omikronvarianten i Sør-Afrika – til tross for at alle var vaksinert med tre doser.

- Denne forskningsrapporten er en av de første som beskriver gjennombruddsinfeksjon med omikronvarianten hos personer som er trippelvaksinert mot SARS-CoV-2-viruset, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet og fortsetter:

- Selv om studien er liten og foreløpig ikke fagfellevurdert, viser den at tredje dose med mRNA-vaksine i dette tilfellet ikke var nok til å hindre covid-19-sykdom hos sju av sju unge personer, til tross for nylig vaksinering og en gjennomsnittsalder på 28 år.

SMITTEBØLGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvordan vaksinen har fungert så langt. Video: Dagbladet TV Vis mer

Ikke tilstrekkelig

Omikronvarianten er sannsynligvis betydelig mer smittsom enn deltavarianten. Blant annet har den betydelig større evne til å omgå immunitet som følge av gjennomgått infeksjon eller vaksinasjon.

Denne forskningsrapporten indikerer at ikke engang tre doser er nok for å hindre omikron i å spre seg.

- Studien viser at selv tre doser mRNA-vaksine ikke er nok til å hindre symptomatisk sykdom med omikronvarianten. Den er ikke egnet til å beskrive hvor mye vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom, og spesielt ikke i eldre aldersgrupper. Det er kunnskap som vi fortsatt trenger, sier Nakstad.

Vår rapport, skriver forskerne, viser at oppfriskningsdosene ikke klarer å forhindre symptomatisk sykdom, og understreker behovet for ikke-medisinske smitteverntiltak. De mener også at deres funn understreker behovet for justerte vaksiner, som i større grad hindrer smittespredning med omikron.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

Reisende

Det var i første halvdel av november at de reisende ankom Sør-Afrika, hvor alle framviste en negativ coronatest. Fire av dem befant seg i Sør-Afrika i forbindelse med praksisperiode på forskjellige lokale sykehus, mens de resterende tre var der på ferie. Smittespredningen fant sted i slutten av november eller starten av desember.

Fem av tilfellene har fått påvist omikronvarianten, og forskerne regner med at de to andre også har blitt smittet med omikron på grunn av deres omgang med de andre smittetilfellene.

- Av de fem kvinnene og to mennene hadde alle fått tre doser mRNA-vaksine med unntak av en person som fikk virusvektorvaksine som sin første dose, og deretter to doser mRNA-vaksine, sier Nakstad og fortsetter:

- Alle sju fikk typiske milde til moderate covid-19-symptomer med sår hals, slapphet, hodepine, tørrhoste, brystsmerter, bihulesmerter og rennende nese. Etter en ukes observasjonstid hadde sju av sju tørrhoste, mens fem av sju hadde rennende nese, fire av sju hadde sår hals og tre av sju var kortpustet.

Det var imidlertid ingen av dem som ble innlagt, og forskerne mener at det milde sykdomsforløpet tyder på at vaksinene gir god beskyttelse mot alvorlig covid-19-sykdom.

VAKSINE: Tirsdag 7. desember bestemte regjeringen blant annet at meteren og skjenkestopp skal gjeninnføres nasjonalt. Nå bønnfaller byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, uvaksinerte om å vaksinere seg. Video: NTB Vis mer

Unik mulighet

Forskerne skriver at denne forskningsrapporten viser at omikronvarianten er i stand til å omgå immunitet fra mRNA-vaksine, slik som de hadde forventet.

Britiske helsemyndigheter har undersøkt Pfizer-vaksinenes effekt mot omikronvarianten, og funnene indikerer at tredje dose er opptil 76 prosent effektiv mot symptomatisk sykdom som følge av omikron.

Videre skriver de at Sør-Afrika ikke har fått anledning til å tilby befolkningen sin oppfriskningsdoser ennå, og at de reisende fra Tyskland dermed ga dem en unik mulighet til å studere gjennombruddsinfeksjoner med omikron hos personer som har fått tredje dose.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer