Utbrudd fra Kilauea på Hawaii. Sendte askesky mer enn 9000 meter til himmels

Hevet farenivået til rødt i går.

ASKE: Ferske bilder fra Hawaii viser askeregnet etter at vulkanen Kilauea hadde utbrudd torsdag ettermiddag. Foto: U.S. Geological Survey / HVO via AP / NTB Scanpix
ASKE: Ferske bilder fra Hawaii viser askeregnet etter at vulkanen Kilauea hadde utbrudd torsdag ettermiddag. Foto: U.S. Geological Survey / HVO via AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går hevet myndighetene på Hawaii vulkanvarselet til det høyeste farenivået, og i dag kom utbruddet fra vulkanen Kilauea.

Litt over klokka 18 norsk tid melder nyhetsbyrået Associated Press at vulkanen har utbrudd, og at den sender en enorm askesky mer enn 9000 meter til himmels.

I tillegg til selve utbruddet har det oppstått en rekke sprekkdannelser i området rundt vulkanen. Fra disse siver det farlig gass, og er blant grunnene til at området er evakuert.

Flere hjem har også blitt ødelagt av lava som har strømmet ut av sprekkene.

Associated Press skriver videre at det ikke er ventet at utbruddet vil koste menneskeliv forutsatt at folk har holdt seg ute av nasjonalparken. Den har vært stengt siden 11. mai.

Øya Hawaii er en del av øygruppa og delstaten med samme navn, som består av mange eldre vulkaner og tre unge og aktive vulkaner. Disse omfatter jordas største vulkan, Mauna Loa, og den undersjøiske vulkanen, Loihi, i tillegg til Kilauea, som er en av verdens mest aktive vulkaner.

I 1924 mistet én person livet forrige gang Kilauea hadde et eksplosivt utbrudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer