Fugleinfluensa:

Utbrudd i flere land

Flere land i Europa og Asia stålsetter seg etter å ha rapportert om utbrudd av fugleinfluensa. I Kina er det rapportert om 21 tilfeller hvor mennesker har blitt smittet.

SMITTSOMT: Det er oppdaget fugleinfluensa i Japan denne høsten. Avbildet er tjenestemenn i beskyttelsesdrakter på vei til en fjørfefarm for et mistenkt tilfelle av fugleinfluensa i Higashikagawa, vestlige Japan, 8. november 2020. Foto: NTB/Kyodo/REUTERS
SMITTSOMT: Det er oppdaget fugleinfluensa i Japan denne høsten. Avbildet er tjenestemenn i beskyttelsesdrakter på vei til en fjørfefarm for et mistenkt tilfelle av fugleinfluensa i Higashikagawa, vestlige Japan, 8. november 2020. Foto: NTB/Kyodo/REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utbrudd av fugleinfluensa har blitt rapport til Verdens organisasjon for dyrehelse (OIE) fra flere land.

Ett av disse landene er Norge, hvor undertypen H5N1 har blitt påvist i Klepp kommune. Utbruddet er første gang fugleinfluensa er påvist i en kommersiell fjørfebesetning i Norge, skreiv FHI i en pressemelding forrige uke. Nå mistenker Mattilsynet ytterligere et utbrudd, som følge av at det er oppdaget mange svake og døde fjørfe i besetningen.

- Mattilsynet har båndlagt gården. Dyrene vil bli avlivet og destruert i dag eller i morgen. Vi jobber tett med den berørte bonden, kommunen og næringen, sier Lise Petterson, regiondirektør i Mattilsynet, i en pressemelding.

Farligst for fugler

Mattilsynet har innført strenge restriksjoner for fjørfenæringen og andre fuglehold i området for å hindre at smitten sprer seg. Fugleinfluensa er en sykdom som først og fremst rammer fugler, men som i noen tilfeller kan smitte over til mennesker.

Folkehelseinstituttet jobber nå med en ny risikovurdering av fugleinfluensaviruset og potensialet for smitte til mennesker.

- Fugleinfluensa er en smittsom sykdom hos fugl forårsaket av influensa A-virus. Virusene er i utgangspunktet tilpasset fugl og smitter lett mellom fugler, og er først og fremst en alvorlig hendelse for fjørfe. Derfor er det Mattilsynet som håndterer denne hendelsen, skriver lege Trine Hessevik Paulsen i smittevernavdelingen i FHI i en e-post til Dagbladet.

- Sjelden

- Smitte til pattedyr, inkludert mennesker, er svært sjelden, men kan forekomme, skriver hun.

Det er ikke rapportert om sykdom hos mennesker under denne vinterens utbrudd av fugleinfluensavirus i Europa.

- FHI jobber nå med ny risikovurdering ut fra oppdatert informasjon om viruset som nå sirkulerer. Vi forventer ikke at det tilkommer endringer i vurderingen av betydning, men vil følge med på om det forekommer endringer i viruset hos fugl som kan ha betydning for endret smitteevne for mennesker, skriver Paulsen.

NYE TILTAK: Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad deltok under pressekonferansen om den økende smittesituasjonen i landet, fredag 12. november 2021. Vis mer

Potensiell trussel

I Belgia har myndighetene tatt grep og beordret alle fjærkreavlere til å holde fuglene sine innesperret inntil videre, etter at fugleinfluensa ble påvist hos en villgås i Antwerpen, skriver The Brussel Times. Myndighetene mistenker nå at viruset sirkulerer blant ville fugler.

- Jeg ønsker å beskytte bønder med fjørfe så mye som mulig. Det er grunnen til at vi har bestemt i samråd med det belgiske mattilsynet å ta grep mot den potensielle trusselen mot landet vårt, sier landbruksminister David Clarinval i Belgia i en uttalelse.

Han legger til at myndighetene håper å hindre smittespredning og unngå «skaden sektoren har lidd tidligere». Også fjærkreavlere i Frankrike og Nederland har blitt beordret til å holde fuglene sine inne, skriver Forbes.

UTBRUDD: Utbrudd av fugleinfluensa har blitt rapport fra flere land. Avbildet er fugleinfluensaviruset av undertypen H5N1, som nå er påvist i Norge. Foto: NTB/AP Photo/Cynthia Goldsmith/The Canadian Press
UTBRUDD: Utbrudd av fugleinfluensa har blitt rapport fra flere land. Avbildet er fugleinfluensaviruset av undertypen H5N1, som nå er påvist i Norge. Foto: NTB/AP Photo/Cynthia Goldsmith/The Canadian Press Vis mer

Tre utbrudd

Også i Asia er det de siste dagene registrert fugleinfluensautbrudd i Kina, Sør-Korea og i Japan. Utbruddet i Japan ble oppdaget på en gård med 10 000 kyllinger i den sørlige byen Kagoshima mandag.

- Japan har bekreftet at subtypen H5N8 av fugleinfluensa er påvist på en fjøkre, som er det tredje utbruddet av fugleinfluensa i landet denne vinteren, sa Japans landbruksminister Kaneko Genjiro mandag, ifølge Reuters.

I Kina er det rapportert 21 tilfeller hvor mennesker har blitt smittet av fugleinfluensa så langt i år. Det er flere enn i løpet av hele 2020, da bare fem personer ble smittet, skriver The Guardian. Landet er ikke bare det mest folkerike i verden, det har også mest fjørfe.

- Økningen i tilfeller blant mennesker er bekymringsfull, sier Thijs Kuiken, professor i patologi ved universitetet i Rotterdam, til Reuters.

Alle smittetilfellene er påvist etter kontakt med fjørfe. Det er foreløpig ikke rapport om smitte mellom mennesker.

SMITTEREKORD: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om smitterekorden i Norge og den kommende julebordsesongen. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen / Dagbladet Vis mer

Lav sannsynlighet

Viruset ble også påvist i Norge i november 2020. Fugleinfluensa hos mennesker er aldri påvist i Norge.

«FHI har vurdert at det er svært lav sannsynlighet for at mennesker kan smittes med fugleinfluensavirus. Smitte kan likevel skje en sjelden gang etter nær, ubeskyttet kontakt med syk fugl», skriver FHI på sine nettsider.

Mennesker som smittes kan få alt fra asymptomatisk infeksjon til alvorlig sykdom, ifølge FHI. Virusene har i tillegg stor evne til å forandre seg, noe som kan gi endret smitteevne og sykdomsframkallende effekt hos mennesker.

Instituttet anbefaler følgende råd for å forebygge smitte fra fugl:

  • Vask hendene med såpe og vann etter kontakt med fugl, avføring fra fugl eller utstyr som har vært i kontakt med fugl.
  • Ikke ta på syke eller døde fugler.
  • Varsle Mattilsynet ved funn av syke eller døde ender, svaner, gjess, måker, vadefugler, rovfugler eller åtselfugler.
  • Kontakt lege dersom du har hatt kontakt med fugl med mistenkt eller bekreftet smitte, og du utvikler influensaliknende symptomer og/eller øyekatarr de 10 påfølgende dagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer