Utbrudd i Kina utryddet sjøliv over hele kloden

For 260 millioner år siden.

GEDIGENT VULKANUTBRUDD:  Et kraftig utbrudd i Kina for 260 millioner år siden kan ha utryddet marint liv over hele kloden, ifølge britiske forskere. Her er det vulkanen Tungurahua som har et utbrudd i Ecuador i februar i fjor.  Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Pablo COZZAGLIO
GEDIGENT VULKANUTBRUDD: Et kraftig utbrudd i Kina for 260 millioner år siden kan ha utryddet marint liv over hele kloden, ifølge britiske forskere. Her er det vulkanen Tungurahua som har et utbrudd i Ecuador i februar i fjor. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Pablo COZZAGLIO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Ett gedigent vulkanutbrudd spydde ut en halv million kubikk-kilometer med lava, og dekket et området fem ganger størrelsen av Wales, melder nyhetsbyrået AFP og Yahoo News.

Utryddet marint livDe har nå klart å tidfeste hendelsen til 260 millioner år tilbake i tid, og mener det gedigne utbruddet utryddet marint liv over hele kloden.

- Den plutselige utryddelsen av marint liv kan vi se tydelig i fossilrester, som linker det til et vulkanutbrudd som førte til en global miljøkatastrofe, sier paleantologen  Paul Wignall til nyhetsbyrået. Han er professor ved Universitetet i Leeds, og har omtalt funnet i siste nummer av bladet Science.

Svoveldioksid i stratosfærenMasseutryddelsen av marint liv skjedde som en følge av at store mengder lava i stor fart møtte kjølig sjø, som førte til en voldsom eksplosjon som kastet store mengder svoveldioksid opp i stratosfæren.

- Når hurtigflytende magma møter kjølig sjø, er det en spektakulær eksplosjon som gir en gigantisk dampsky, sier Wignall til nyhetsbyrået.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer