Utbrudd i Kina utryddet sjøliv over hele kloden

For 260 millioner år siden.

GEDIGENT VULKANUTBRUDD:  Et kraftig utbrudd i Kina for 260 millioner år siden kan ha utryddet marint liv over hele kloden, ifølge britiske forskere. Her er det vulkanen Tungurahua som har et utbrudd i Ecuador i februar i fjor.  Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Pablo COZZAGLIO
GEDIGENT VULKANUTBRUDD: Et kraftig utbrudd i Kina for 260 millioner år siden kan ha utryddet marint liv over hele kloden, ifølge britiske forskere. Her er det vulkanen Tungurahua som har et utbrudd i Ecuador i februar i fjor. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Pablo COZZAGLIOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Ett gedigent vulkanutbrudd spydde ut en halv million kubikk-kilometer med lava, og dekket et området fem ganger størrelsen av Wales, melder nyhetsbyrået AFP og Yahoo News.

Utryddet marint liv
De har nå klart å tidfeste hendelsen til 260 millioner år tilbake i tid, og mener det gedigne utbruddet utryddet marint liv over hele kloden.

- Den plutselige utryddelsen av marint liv kan vi se tydelig i fossilrester, som linker det til et vulkanutbrudd som førte til en global miljøkatastrofe, sier paleantologen  Paul Wignall til nyhetsbyrået. Han er professor ved Universitetet i Leeds, og har omtalt funnet i siste nummer av bladet Science.

Svoveldioksid i stratosfæren
Masseutryddelsen av marint liv skjedde som en følge av at store mengder lava i stor fart møtte kjølig sjø, som førte til en voldsom eksplosjon som kastet store mengder svoveldioksid opp i stratosfæren.

- Når hurtigflytende magma møter kjølig sjø, er det en spektakulær eksplosjon som gir en gigantisk dampsky, sier Wignall til nyhetsbyrået.