Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Australia:

Utbrudd i Melbourne: - Eksplosivt potensial

Coronaviruset raser i Melbourne i Australia. Lørdag måtte myndighetene isolere beboerne i ni kommunale boligblokker etter utbrudd.

ØKER: Coronaviruset raser i Melbourne i Australia. Vis mer

Utbruddet i Melbourne har «eksplosivt potensial» til å spre seg, advarer helsedirektør Brett Sutton i delstaten Victoria, ifølge The Guardian.

Det bor rundt 3000 personer i de ni boligblokkene, og mange av dem er ofte på besøk til hverandre. Det har gitt grobunn for spredning, forklarer Sutton.

- Vi er ekstremt bekymret for at det er hundrevis av personer i disse blokkene som allerede har blitt utsatt for personene med bekreftet coronasmitte, og sannsynligvis også eksponert for smitte fra personer som ikke har fått påvist smitte enda, sier assisterende helsedirektør Annaliese van Diemen til ABC News Australia.

HOLDER VAKT: Rundt 500 politibetjenter skal til en hver tid passe på at beboerne i de ni boligblokkene i Melbourne holder seg isolert. Foto: David Crosling / AAP Image / REUTERS / NTB scanpix
HOLDER VAKT: Rundt 500 politibetjenter skal til en hver tid passe på at beboerne i de ni boligblokkene i Melbourne holder seg isolert. Foto: David Crosling / AAP Image / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Vil teste alle

Boligblokkene vil være totalt stengt i minst fem dager, men isolasjonen kan var i opptil 14 dager, dersom det er behov for det, skriver ABC.

Myndighetene har planer om å teste alle beboerne i løpet av denne tiden.

- Dette så vi unngår en eksplosjon av smitte i et område med mange sårbare mennesker, og slik at vi unngår mange innleggelser og høye dødstall på grunn av helsen til mange av beboerne i disse blokkene, begrunner van Diemen.

MØTT AV POLITIET: Da beboerne kom hjem til boligblokken lørdag ble de møtt av et stort politioppbud. Foto: David Crosling / AAP Image / REUTERS / NTB scanpix
MØTT AV POLITIET: Da beboerne kom hjem til boligblokken lørdag ble de møtt av et stort politioppbud. Foto: David Crosling / AAP Image / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Helsedirektør Sutton advarer om at myndighetene foreløpig ikke har utbruddene i boligblokkene under kontroll, og at flere kommer til å få påvist smitte.

- Føles som fengsel

Rundt 500 politimenn vil til enhver tid være stasjonert ut både rundt boligblokkene og i forskjellige etasjer, for å sikre at isolasjonen blir overholdt.

- Det føles som vi er i fengsel, sier Hulya Selin, som bor i en av blokkene, til ABC Radio Melbourne.

- FENGSEL: Flere av beboerne reagerer må måten de blir behandlet på, og sier det føles som de blir satt i fengsel. Myndighetene forklarer at grepet er tatt for å unngå stor oppblomstring av smitte, og fordi de frykter mange allerede er smittet. Foto: David Crosling / AAP Image / REUTERS / NTB scanpix
- FENGSEL: Flere av beboerne reagerer må måten de blir behandlet på, og sier det føles som de blir satt i fengsel. Myndighetene forklarer at grepet er tatt for å unngå stor oppblomstring av smitte, og fordi de frykter mange allerede er smittet. Foto: David Crosling / AAP Image / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Andre beboere peker på at de blir behandlet som kriminelle, og mener det er spesielt at myndighetene har valgt å gå så drastisk til verks mot boligblokkene.

Ifølge NTB ble det lørdag rapportert inn 108 nye smittetilfeller i delstaten - det nest høyeste antallet siden utbruddet startet.

- Mange sårbare

Boligblokkene ligger i bydelene Flemington og North Melbourne.

Innbyggere som bor i bydeler med til sammen tolv ulike postnumre i Melbourne omfattes nå av det myndighetene kaller «nivå 3» av koronarestriksjoner. Det innebærer at de bare kan gå ut i nødvendige ærend, hvis de trenger helsehjelp eller har viktige omsorgsoppgaver, samt hvis de skal på arbeid eller skole. Også trening er en gyldig grunn for å være ute, skriver NTB.

Lørdag var 509 personer syke med covid-19 i Victoria, 25 av dem er innlagt på sykehus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!