Coronaviruset:

Utbrudd i Ullensvang: - Har ikke kontroll

I går stengte Ullensvang ned kommunen etter å ha påvist flere smittetilfeller med ukjent smittevei og britisk mutasjon. - Vi forventer at smittetallet vil øke, sier ordføreren.

UTBRUDD: I Ullensvang er det påvist flere smittetilfeller med ukjent smittevei. Foto: Tore Meek / NTB
UTBRUDD: I Ullensvang er det påvist flere smittetilfeller med ukjent smittevei. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ullensvang stengte tirsdag ned kommunen etter å ha påvist flere smittetilfeller med ukjent smittevei.

- Vi iverksatte en lokal forskrift i et forsøk på å kvele viruset vi har fått inn, som trolig er den britiske mutasjonen, sier ordfører Roald Aga Haug (Ap) til Dagbladet onsdag.

Da hadde kommunen påvist 12 smittetilfeller i det nye utbruddet - hvorav en er bekreftet å være av den britiske varianten. I går kveld ble det påvist ytterligere tre nye smittede.

Mandag ble 90 personer testet, og i går ytterligere 180 personer. Rundt 290 personer er i karntene.

Ordfører Aga Haug sier at de forventer at smittetallet vil øke i løpet av dagen, når de får svar på disse testene.

- De fleste vil nok få et negativt prøvesvar, men siden dette trolig er den britiske varianten, er det likevel usikkerhet knyttet til situasjonen, som gjør oss bekymret, sier han.

- Krevende arbeid

Det er påvist smitteveier inn i to barnehager, to skoler og i voksenopplæringa, ifølge ordføreren.

Han fortsetter:

- Vi mener vi har så god oversikt som vi kan ha, og arbeider med intensiv smittesporing og testing, men vi kan ikke si at vi har kontroll fordi det her kan være mange nærkontakter som gir et stort potensial for at flere er blitt smittet.

- Tidligere under pandemien har vi klart å finne smitteveiene, men dette arbeidet blir krevende nå, som vi har ukjent smittevei, sier Aga Haug.

Av de som så langt har fått påvist smitte i utbruddet, er det fem barn. En person er innlagt på Haugesund sykehus, og vedkommende er under 18 år.

- Dette er et barn, og vedkommende har corona og er innlagt. Foreløpig kan vi ikke konkludere med at det er corona som er årsak til innleggelsen, sier ordføreren.

TIDKREVENDE: Ansatte ved Oslo Universitetssykehus slår alarm over et tungrodd varslingssytem for coronasmittede i en rekke av landets kommuner. Video: Johannes Fjeld / Jostein Sletten Vis mer

- Noen blir redde

Det er bosatt 11 000 personer i Ullensvang. Kommunen hadde ingen registrerte smittetilfeller før på høsten i fjor. Fra da og fram til det pågående utbruddet ble det registrert 28 smittetilfeller i kommunen.

- Er mange redde?

- Ja, det er som med andre ting: noen blir veldig redde og fortvila, mens andre tar det med ro, svarer ordfører Aga Haug.

Forskriften som ble iverksatt i går varer til 6. april. Den innebærer følgende:

• Treningssentre, svømmehaller, museum, kino og tilsvarende kultur- og underholdningssteder skal holde stengt.

• Alle arrangement blir forbudt, både innendørs og utendørs. Forbudet gjelder også religiøse tilstelninger og samlinger.

• Det er påbudt med munnbind på offentlige steder, der det er vanskelig å holde avstandskravene.

Det er i tillegg påbud om hjemmekontor, skjenkestopp og stans av organiserte idrettsaktiviteter for voksne over 20 år, gjennom de nasjonale vedtakene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer