FORSVARET SATT INN: Den australske forsvaret har blitt satt inn i kampen mot coronaviruset i Australia. Forsvarspersonell er blant annet til stede ved mange sykehjem. Foto: William WEST / AFP / NTB scanpix
FORSVARET SATT INN: Den australske forsvaret har blitt satt inn i kampen mot coronaviruset i Australia. Forsvarspersonell er blant annet til stede ved mange sykehjem. Foto: William WEST / AFP / NTB scanpix Vis mer

Stadig nye smitterekorder i Australia:

Utbrudd ute av kontroll

Smittespredningen har skutt fart i Australia, som torsdag opplever både sin dødeligste dag og verste smittedag siden pandemien nådde landet.

Publisert

Verst herjer coronaviruset i delstaten Victoria, som blant annet huser millionbyen Melbourne. Byen har vært i lockdown de siste tre ukene, men til tross for dette er spredningen langt fra under kontroll og setter stadig nye rekorder.

Torsdag melder myndighetene om 723 nye smittetilfeller og 13 dødsfall i delstaten. Det er det høyeste registrert på landsbasis i løpet av en enkelt dag, siden viruset nådde Australia.

KRISE: Millionbyen Melbourne har vært under lockdown i tre uker. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KRISE: Millionbyen Melbourne har vært under lockdown i tre uker. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Guardian er torsdag den 25. dagen på rad at Victoria registrerer et tresifret antall nye smittede.

Nye, strenge regler

Som følge av de stadig nye smitterekordene, har delstatsminister Daniel Andrews annonsert at det for midnatt torsdag vil bli innført nye restriksjoner, og for flere av regionene sørvest i Melbourne vil det fra midnatt ikke være lov å ha besøk. Fra søndag vil det også være påbudt med munnbind i hele delstaten når man oppholder seg utenfor hjemmet.

Coronaviruset: Lockdownen på seks uker kan bli forlenget i Melbourne dersom ikke smittetallene går ned. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Andrews har flere ganger gått ut og advart om at det vil bli en lang lockdown dersom ikke alle nå tar ansvar for å hindre spredningen.

Ifølge delstatsministeren er det et stort problem at personer som har fått påvist coronaviruset ikke overholder myndighetenes krav om isolasjon.

Går på jobb med smitte

Myndighetene sa forrige uke at syke personer brøt reglene om isolasjon og at mange også gikk på jobb som vanlig. Det er også et problem at mange lar være å isolere seg i påvente av testresultatene.

FORTVILER: Delstatsminister Daniel Andrews sier det er et stort problem at smittede personer ikke overholder reglene om isolasjon. Foto: Speed Media / Shutterstock / NTB scanpix
FORTVILER: Delstatsminister Daniel Andrews sier det er et stort problem at smittede personer ikke overholder reglene om isolasjon. Foto: Speed Media / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Som følge av dette har det australske forsvaret denne uka gått fra dør til dør for å ta stikkprøver av om smittede faktisk holder seg hjemme.

- Jeg vil ikke at dette skal bli sett på som kritikk eller skyldfordeling, men jeg er pliktig til å si fra om at det var flere personer som ikke var hjemme, sier Andrews til australias rikskringkaster ABC.

- De vil bli henvist til Victoria-politiet, legger han til.

ØKNING: Australia, og særølig delstaten Victoria, har sett en økning i dødsfall på sykehjem den siste tiden. Foto: William WEST / AFP / NTB scanpix
ØKNING: Australia, og særølig delstaten Victoria, har sett en økning i dødsfall på sykehjem den siste tiden. Foto: William WEST / AFP / NTB scanpix Vis mer

Ifølge kanalen kan personer som bryter kravet om isolasjon vente seg bøter på opptil 1652 australske dollar - nærmere 11 000 norske kroner.

Løy - må møte i retten

I delstaten Queensland må to tenåringsjenter møte i retten etter at de løy på skjemaet som skal fylles ut ved delstatsgrensene. De to kom fra Melbourne, men skal ha løyet for å unngå å karantene.

Begge jentene testet seinere positivt for coronaviruset, og myndighetene har nå måttet sette i gang en stor operasjon for å spore opp alle tenåringene har vært i kontakt med og som dermed kan være smittet.

Ifølge The Guardian har flere steder måttet stenge fordi jentene har oppholdt seg der. Det skal gjelde både shoppingsentre, restauranter, en skole, en kirke, og en omsorgsbolig. Også søsteren til en av jentene har testet positivt.

«Balanserer på en knivsegg»

NESTEN TOMT: På grunn av svært få turister får Sydneys innbyggere den vanligvis svært så befolkede plassen foran operahuset i Sydney for seg selv. Foto: Speed Media / Shutterstock / NTB scanpix
NESTEN TOMT: På grunn av svært få turister får Sydneys innbyggere den vanligvis svært så befolkede plassen foran operahuset i Sydney for seg selv. Foto: Speed Media / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Australia har fortsatt lave dødstall og smittetall sammenliknet med mange andre større land i verden, men utviklingen går i feil retning. Ifølge BBC er det på landsbasis nå meldt om 16 000 smittede og 189 dødsfall. 7000 av smittetilfellene har blitt registrert i Melbourne i juli.

Som følge av smitteutbruddet i Melbourne har viruset også spredt seg til Sydney, hvor myndighetene nå står overfor flere smitteklynger som har oppstått etter besøk på restauranter og puber. Myndighetene i Sydney har advart om at de «balanserer på en knivsegg».

På grunn av den spente situasjonen i Sydney har både Queensland og Northern Territory valgt å stenge sine grenser for Sydneys innbyggere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer