Apekopper:

Utbruddet sprer seg

I Storbritannia oppdager de nye tilfeller hver dag. Israel, Sveits og Østerrike har registrert sine første tilfeller. Alle bør være bekymret, ifølge USAs president.

15 LAND: Apekopper er nå påvist i 15 land. Over halvparten av de bekreftede eller mistenkte tilfellene stammer fra Spania og Portugal. Her fra Lisboa i Portugal. Foto: NTB
15 LAND: Apekopper er nå påvist i 15 land. Over halvparten av de bekreftede eller mistenkte tilfellene stammer fra Spania og Portugal. Her fra Lisboa i Portugal. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Israel, Sveits og Østerrike føyer seg inn på den stadig voksende lista over land med bekreftede tilfeller av apekopper.

I alt er det nå registrert over 80 bekreftede tilfeller av viruset i til sammen 15 land, inkludert USA, Canada, Australia og flere europeiske land, ifølge BBC.

Felles for de fleste tilfellene er at de kan spores til reisende til eller fra Vest-Afrika. Det endret seg i dag. Storbritannia har nå påvist flere lokale tilfeller, som vil si at viruset sprer seg på egen hånd i øyriket.

- Vi finner flere tilfeller hver dag, sier sjefrådgiver Susan Hopkins i UK Health Security Agency til BBC, som varsler oppdaterte - og dermed høyere - smittetall mandag.

Søndag var antallet smittede i Storbritannia om lag 20, ifølge Hopkins.

APEKOPPER: Oslo kommune har startet smittesporing etter at en utenlandsk person som besøkte hovedstaden i starten av mai, har fått bekreftet apekopper i sitt hjemland. Video: Dagbladet TV Vis mer

Motstridende meldinger

USAs president Joe Biden mener det voksende apekopp-utbruddet er «noe alle bør være bekymret over». Sverige har klassifisert sykdommen som allmennfarlig, etter at de registrerte sitt tilfelle av virussykdommen torsdag.

Ved å gi apekopper en slik klassifisering trer den svenske smittevernloven i kraft.

Norske helsemyndigheter vil i neste uke ta stilling til om sykdommen skal klassifiseres på samme måte her. Da vil i så fall den norske smittevernloven tre i kraft, som gir myndighetene vide fullmakter.

Men:

- Vi er foreløpig ikke særlig bekymret for situasjonen, sa Frode Forland, fagdirektør i FHI fredag, til NTB.

APEKOPPER: Gunnar Hasle, overlege Kry reiseklinikk, frykter en mutert variant av apekoppene. Video: Dagbladet TV. Vis mer

- Faren er liten

Det samme budskapet gjentok FHI lørdag kveld, da apekopper ble påvist hos en utenlandsk person som hadde vært på besøk i Oslo.

- Faren for å smittes av apekopper er veldig liten for folk flest. Selv om denne personen har vært i Oslo noen dager, så er det ikke sånn at man blir smittet på trikken eller gata. Det er nok først og fremst de som har hatt ordentlig nærkontakt med personen, som er utsatte, og de skal vi få tak i, sier Aavitsland, sa Preben Aavitsland, overlege ved FHI, til Dagbladet da.

Fungerende smittevernoverlege i Oslo, Miert Skjoldborg Lindboe, opplyste seinere at kommunen har funnet et lite antall indirekte nærkontakter, skrev TV 2.

Norske helsemyndigheter mener sykdommen ikke har potensial til å bli en pandemi, nettopp fordi viruset ikke smitter lett.

Dette er symptomene

De vanligste symptomene på apekopper er feber og nedsatt allmenntilstand etterfulgt av utslett og lymfeknutehevelse.

I tilfellet med apekopper regnes man først og fremst som nærkontakt hvis man har hatt fysisk kontakt, hud mot hud.

Indirekte kontaktsmitte, for eksempel gjennom sengetøy, kan også forekomme. Det samme kan dråpesmitte, men da kreves det vanligvis tett nærkontakt over lengre tid, gjerne timer, ifølge FHI.

Normal inkubasjonstid er seks til tolv dager, men den kan også vare lenger.

Vanligvis blir pasienten frisk etter to til fire uker.

Spres i urbane områder

Den første europeiske tilfellet ble bekreftet 7. mai hos en person som returnerte til England fra Nigeria. Apekopper er til vanlig mest utbredt i deler av det sentrale og vestlige Afrika.

De fleste av de første påviste tilfellene, ble funnet blant menn som har sex med menn og oppsøkte hjelp på klinikker for seksualhelse, ifølge WHOs Europa-direktør Hans Kluge.

Det har også vært tilfellet i Storbritannia, hvor det foreløpig er påvist flest tilfeller i Europa.

- Spredningen forekommer stort sett i urbane områder og vi ser det først og fremst hos individer som identifiserer seg selv som homofile eller biseksuelle, eller menn som har sex med menn, sier Susan Hopkins i UK Health Security Agency til BBC.

De fleste tilfellene som er registrert i Storbritannia, er milde, opplyste helsemyndighetene fredag.

Halvparten i Spania og Portugal

De påviste tilfellene i Sveits og Israel dreier seg om personer som nylig har reist i utlandet. Israelske myndigheter opplyser at de i tillegg undersøker flere mulige tilfeller av apekopper.

I Europa er det blitt påvist tilfeller i Spania, Portugal, Tyskland, Belgia, Frankrike, Nederland, Italia, Sverige, Sveits og Østerrike. I tillegg kommer vestafrikanske land.

Flere enn halvparten av de til sammen 180 bekreftede eller mistenkte tilfellene av apekopper er funnet i Spania og Portugal.

FHI forventer at det også vil oppdages tilfelle i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer