Utbryterartisten forsøker å låse seg inn i baggen - og få med seg nøkkelen

Peter Faulding har brukt halvannet år på å klare «tidenes utbrytertriks» for å løse dødsgåten rundt superspionen og kodeknekkeren Gareth Williams (31).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): MI6-spionen og kodeknekkeren Gareth Williams ble i august 2010 funnet død i sin egen leilighet.

Dødsfallet har vært et stort mysterium for politiet, som ikke har forstått hvordan Williams kunne ende opp død inne i en låst sportsbag - med nøklene til låsen inne i bagen. Williams ble funnet naken i baggen inne på sitt eget baderom, etter at han ikke møtte opp på jobb på ei uke.

Williams rolle i den britiske etteretningstjenesten og de mystiske omstendighetene rundt dødsfallet har også ført til et vell av konspirasjonsteorier. Williams var en svært dyktig matematiker som knekte koder for etteretningen.

«Klaustrofili» De siste dagene har det vært holdt en offentlig høring for å få klarhet i omstendighetene rundt dødsfallet, som enkelte konspirasjonsteoretikere hevder var et drap utført av chilensk etteretning.

Konklusjonen etter høringen er ikke gode nyheter for de etterlatte, dødsfallet vil etter all sannsynlighet forbli et mysterium, men enkelte teorier kan likevel utelukkes.

Gareth Williams frekventerte internettsider for personer som tenner på trange rom, «klaustrofili». En teori har vært at Williams selv klarte å komme seg inn i baggen, som kun måler 81*48 cm, låste den fra innsiden og klarte å få med seg nøkkelen inn. Williams ville ved dette oppnå seksuell tenning.

- Umulig Politiet har etterprøvd denne teorien og publisert en video som viser Peter Faulding, en av verdens fremste utbryterartister, som enkelt klatrer inn i baggen, men som er sjanseløs på kunststykket det ville vært å låse seg selv inne. Faulding fikk allerede i september 2010 i oppdrag fra Scotland Yard om å finne ut om det er mulig å låse baggen fra innsiden.

- Konklusjonen min er at han enten var bevisstløs eller død før han ble plassert i baggen, sier Peter Faulding, som anslår at han har gjennomført rundt 300 seriøse forsøk, og som sier han har blitt besatt av å klare kunststykket.

- Jeg kan ikke si at det er umulig å låse baggen fra innsiden, men jeg tror selv Houdini ville hatt problemer. Min personlige mening er at det er umulig, sier Faulding videre.

Ingen DNA Faulding testet også hvor lenge han kunne være inne i baggen før mangelen på oksygen ble et problem.

- Etter fem minutter ble jeg delirisk, fortalte Faulding høringen om forsøket der han hadde med seg dykkerutstyr inn i baggen og en lege sto klar på utsiden.

Faulding har etter halvannet år med forsøk kommet fram til at det må ha vært en person til i leiligheten til Williams da han døde, som puttet ham inn i baggen som ble båret inn på badet.

- Det ble verken funnet DNA eller fingeravtrykk fra Williams på badet. Han må ha plassert hendene sine et sted for å komme inn i baggen. Det ville imidlertid vært enkelt for en person å bære baggen inn og så skjule sporene sine, konkluderer utbryterartisten Faulding.

TOPPTRENT: Gareth Williams var i svært god form og veide omlag 60 kg da han døde, 31 år gammel.
TOPPTRENT: Gareth Williams var i svært god form og veide omlag 60 kg da han døde, 31 år gammel. Vis mer

Bevisene peker derfor i retning at den begavede matematikeren Williams ikke begikk selvmord eller døde i en sexlek, men at en fremmed person var i leiligheten.

UTBRYTERARTIST: Peter Faulding forsøker å låse seg selv inne i baggen, og få med seg nøkkelen. Ifølge utbryterartisten er det nærmest utelukket at Gareth Williams tok sitt eget liv.
UTBRYTERARTIST: Peter Faulding forsøker å låse seg selv inne i baggen, og få med seg nøkkelen. Ifølge utbryterartisten er det nærmest utelukket at Gareth Williams tok sitt eget liv. Vis mer