Utdanner seg til konge

Kronprins Haakon er i full gang med sin kongelige utdannelse. I dag begynner han for første gang ved et norsk universitet. I løpet av høsten skal han følge en forelesningsserie som tar for seg norske politiske systemer - deriblant forholdet mellom storting, konge og regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gleder du deg til å begynne?

- Å lese? Ja, jeg ser fram til det, sa en blid kronprins til Dagbladet under åpningen av det nye studenthuset på Chateau Neuf i går.

Gjennom høsten skal han følge forelesningsserien «Det norske politiske system fra 1814 til i dag» ved Institutt for statsvitenskap. Fra før av har Haakon toårig krigsskole fra Sjøforsvaret og en amerikansk bachelorgrad i statsvitenskap (tilnærmet cand.mag.-grad) fra Berkeley-universitetet i San Francisco.

Nå vil han spesialisere seg på norske forhold.

Tar ikke eksamen

- Skal kronprinsen studere på fulltid?

- Nei, han skal følge undervisningen fram til jul. Det er ikke lagt opp til at han skal ta eksamen, sier kabinettssekretær ved Slottet, Magne Hagen, til Dagbladet.

Han opplyser at fordi kronprinsen skal tilbringe en måned med den norske FN-delegasjonen i New York, vil studiene dette semesteret bli en form for hospitering.

- For kronprinsen er ikke eksamen det som betyr mest. Informasjonen og kunnskapene han tilegner seg er det viktige, sier Hagen.

Viktige studier

Kronprins Haakon har, ifølge Hagen, ennå ikke bestemt seg for hvor lenge han vil studere. 18. mai i år sendte Slottet et brev til Institutt for statsvitenskap med en bekreftelse på kronprinsens studievalg for høsten.

I brevet står det også at kronprinsen eventuelt ønsker å delta i hovedfagsundervisning i vårsemesteret.

- Det er klart studiene er viktige for kronprinsen i hans offisielle rolle. Den dagen han overtar som konge, vil de være av stor betydning, sier Hagen.

Forelesningen han skal følge i høst tar for seg hvordan Stortinget fungerer blant annet i forhold til konge og regjering. Foreleser Trond Nordby sier han legger vekt på å forene teori med en mer konkret tilnærming til det norske styringssystemet.

- Jeg blir skuffet hvis jeg ikke klarer å lære kronprinsen noe nytt, sier han.

Fra Slottet opplyses det at kronprinsens tidligere planer om også å følge forelesninger i offentlig rett ikke vil bli fullbyrdet dette semesteret.

Godt kongsemne

Hodejeger Erik Solér tror kronprins Haakon har gjort et fornuftig studievalg. Han mener en konge må kunne vise til varierte interesseområder, samtidig som spesialisering er viktig.

- Kongen må kunne vise til en bred samfunnsinteresse. I tillegg må han ha knallgode sosiale evner, sier Solér. Hans oppfatning er at kronprinsen ikke vil ha noen problemer med å fylle den rollen. At han foreløpig ikke vil ta universitetseksamen i Norge har, ifølge Solér, ingen betydning.

- Han har da allerede en tittel. Det at han søker kunnskap er like viktig som å smykke seg med grader, sier Erik Solér.

TALER: Kronprins Haakon åpnet det nye studenthuset i Oslo. Han gledet seg til å komme tilbake - i litt mindre høytidelige former.