- Utdanner selvmordsbombere i Danmark

Men dansk etterretning får utvist ikke mistenkt "lærer" fra Nord-Irak.

 BARE NESTEN:  Den unge mannen på bakken ble overmannet av sikkerhetsstyrker da han var på vei inn i en shiamuslimsk moske i oljebyen Kirkuk 250 kilometer nord for Iraks hovedstad Bagdad 1. mai. Han har et bombebelte synlig festet til overkroppen. Foto: AP/SCANPIX.
BARE NESTEN: Den unge mannen på bakken ble overmannet av sikkerhetsstyrker da han var på vei inn i en shiamuslimsk moske i oljebyen Kirkuk 250 kilometer nord for Iraks hovedstad Bagdad 1. mai. Han har et bombebelte synlig festet til overkroppen. Foto: AP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Dansk etterretning anklager en nordiraker, som har opphold på humanitært grunnlag i Danmark, for å være sentral i rekruttering av terrorister i Nord-Europa.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) mener at 42 år gamle Ahmer Ihsan Namik Saeed har vært hovedansvarlig for rekruttering av terrorister som sendes til Irak, skriver Politiken.


Dette går fram av domsutskrifter fra flere terrorsaker i Tyskland, og bekreftes av hemmeligstemplede forhørsrapporter fra marokkansk etterretning, som den danske avisen har fått tilgang til.

Marokko

Ifølge domsutskriftene har Saeed hatt tett kontakt med terroranklagede marokkanere som samarbeider med organisasjonen Al-Qaida i Irak.

Flere pågrepne marokkanere skal i avhør ha fortalt hvordan Saeed har bistått unge marokkanske menn, som har hatt et ønske om å reise til Irak for å bli selvmordsbombere.

PET har i over ett år forsøkt å utvise Saeed og hevder at han utgjør en fare for rikets sikkerhet, men har ikke fått medhold av den danske flyktningnemnda fordi nordirakeren risikerer forfølgelse og tortur i hjemlandet.

-Bare venner

Saeed bekrefter overfor Politiken at han har vært i kontakt med folk som har tilhørt organisasjoner som står på USAs og EUs terrorliste.

- Men jeg har kun vært venner med dem. Vi hadde helt forskjellige holdninger til terror, sier han og avviser at han har rekruttert og sendt selvmordsbombere til Irak.

Dansk etterretning har også forsøkt å utvise en av Saeeds venner i Danmark, nordirakeren Mohamad Ezzedine Hamid, med henvisning til at også han utgjør en fare for rikets sikkerhet.

«Mistenkes»

Hamid er i likhet med Saeed navngitt i en fersk statusrapport om terrorbekjempelse fra amerikansk UD, der det heter at de to mennene «mistenkes for å bidra til å sende utenlandske krigere til Irak».

Rapporten utdyper ikke hva mistanken bygger på, og den omtaler heller ikke spesifikt selvmordsbombere, slik Politiken skrev i sin omtale av rapporten lørdag.

Hamid bekrefter overfor Politiken at han sju-åtte ganger har besøkt Syria, og medgir at han har møtt representanter for terrorstemplede grupper i Irak.

Dette var ikke for å involvere seg selv i terrorhandlinger, men for å be om hjelp til å finne broren som er forsvunnet i Irak, sier han. (NTB).