Utdanning kan redde 7 millioner liv

7 millioner tilfeller av hiv kan forhindres i løpet av et tiår dersom alle barn får en fullstendig grunnskolegang, ifølge en studie som ble presentert på et møte i Verdensbanken i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men undersøkelsen påpeker også at arbeidet med å gjøre grunnskoleutdanning tilgjengelig for alle barn går langsomt. Mer enn 100 millioner barn i fattige land, først og fremst jenter, går ikke på skole, heter det i studien.

Det er bare halvparten så sannsynlig at personer mellom 15 og 24 år som har fullført grunnskolen pådrar seg hivsmitte som at de som ikke har en slik grunnutdanning gjør det. Fullført grunnskole vil forhindre 700.000 nye tilfeller av hiv hvert år, noe som tilsvarer omkring 30 prosent av alle nye tilfeller i denne aldersgruppen, anslår studien.

Det vil årlig koste omkring 40 milliarder bistandskroner å sikre alle barn grunnskolegang. For øyeblikket blir 9,7 milliarder bistandskroner brukt til utdanning.

- Dette er sannhetens øyeblikk, sier Jim Wolfensohn, president i Verdensbanken.

Han mener avstanden mellom behovet og det som faktisk bevilges er betydelig, men legger likevel til at det er gjort en viss fremgang i arbeidet med å nå det ene av FNs tusenårsmål, nemlig å skaffe alle barn grunnskoleutdanning.

Foreløpig er det bare Nederland som gir nok penger til at tusenårsmålet om utdanning for alle kan nås innen tidsfristen.

NTB