Utdannings-Norge slakter regjeringen

Universitetene i Bergen, Trondheim og Oslo slakter statsbudsjettet. Studentene følger opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det går på tvers av i Soria Moria og Forskningsmeldingen som har klare målsettinger, sa rektor Geir Ellingsrud ved Universitet i Oslo i da statsbudsjettet ble lagt fram i formiddag.

Siden da har Dagbladet.no mottatt et ras av pressemeldinger og henvendelser som slakter regjeringenes manglende satsning på høyere utdanning, forskning teknologiutvikling.

Studentene: - Tåkeprat

Leder i Norsk studentunion Jens A. Maseng har 100.000 medlemmer i ryggen. Det er halvparten av landets studenter.

- Vi er forbanna på regjeringen. Når de sier dette er «et godt budsjett» så er det tåkeprat. De kutter i studentboligene, de kutter 10 millioner til våre barnehager og de kutter i overføringene til universitetene, sier Maseng til Dagbladet.no.

Totalt er 275 millioner høyere utdannings-kroner kuttet av de rød-grønne.

Han mener Ap og SV har mistet mye troverdighet.

- De skjønner kanskje ikka hva de gjør, undrer han.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Når barnehageplasser går tapt er det studentene selv som må betale regningen.

- Vi må gjøre det gjennom samskipnaden som vi selv driver, sier han.

Studentenes landsforbund, som også organiserer rundt 100.000 studenter er redd for at manglende stipendiatstøtte i budsjettet vil stoppe rekutteringen til forsknings-Norge.

Trondheim: - Kutter hardt

Norsk teknisk- naturvitenskaplige universitet (NTNU) i Trondheim mener Norge ikke har råd til dette budsjettet.

- Statsbudsjettet er dårlige nyheter for et næringsliv som skriker etter teknologisk kompetanse, sier NTNUs rektor Torbjørn Digernes i en pressemelding.

- Et kutt i basisbevilgningen til NTNU på nærmere 50 millioner kroner, fører til svekket evne til å satse offensivt på styrking av teknologisk utdanning og forskning, sier han.

Digernes mener regjeringen kutter hardt i bevilgningen til høyere utdanning. Universitets- og høgskolesektorens reduksjon er på 275 millioner kroner og 180 millioner belastes universitetene. Ifølge NTNU-rektoren får NTNU en bevilgning på 2,7 milliarder, som innebærer ca 60 millioner i realnedgang fra i fjor.

Forskerforbundet: - Historisk dårlig

- Dette er en svart dag for norsk forskning, sier leder i Forskerforbundet Kolbjørn Hagen.

Forskerforbundet påpeker i sin pressemelding at det ikke finnes nye stipendiatstillinger for 2007. De mener dette strider mot den vedtatte opptrappingsplanen, som forutsatte 350 nye stillinger i 2007 og at dette vil få store konsekvenser for rekrutteringen.

- Dette er et historisk dårlig budsjett for forskning og høyere utdanning, sier Hagen..

Forskerforbundet mener at det rød-grønne budsjettets samlede realnedgang til universitetene og høyskolene svekker kvalitetsreformen i høyere utdanning.

Forskningsrådet: - Friheten forsvinner

Forskningsrådet er mer positive til regjeringens statsbudsjett for 2007. De fremhever at det er brukbart i et mellomår, men er klare på at rådets frihet til selv å prioritere avkastningen fra forskningsfondet, som økes med 10 milliarder i budsjettet, går tapt under den nye regjeringen.

- Forskningsbudsjettet er ikke så offensivt som vi hadde håpet. Departementenes detaljstyring er blitt for stor, sier administrerende direktør Arvid Hallen.

Bergen: - Skuffende 

- En skikkelig nedtur, er  prorektor Anne Gro Vea Salvanes og universitetsdirektør Kåre Rommetveits ved Universitet i Bergen sin kommentar til statsbudsjetet.

UIB får kuttet 30 millioner i sine bevilgninger i året som kommer.

Salvanes sier i en pressemelding at - En manglende oppfølging av rekrutteringsstillinger bidrar til en klar svekkelse av rekrutteringen til forskning, og kan gjøre det vanskelig å fylle plassen etter alle som går av etter oppnådd aldersgrense de kommende år.

Studentleder Meseng sier til Dagbladet.no at NSU nå vil se på andre muligheter, om dialog ikke fører fram overfor regjeringen.

- De legger ikke lenger til rett for lik rett til høyere utdanning, og dette er  alvorlig, sier han.

STUDENTLEDER: Meseng er forbanna på regjeringen og mener de mangler troverdighet i studenpolitikken.
VEKKER HARME: Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) beskyldes for å ha prioritert bort studentene i årets budsjett.