Utdrag fra intervjuet med Saddam

CBS-veteran Dan Rather hadde et tre timer langt intervju med Saddam i hans palass i Bagdad. Her er utdrag fra intervjuet, som ble sendt i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om å dra i eksil

Dan Rather: Herr president, er du blitt tilbudt asyl noe sted? Og vil du overveie å dra i eksil for å redde ditt folk fra død og ødeleggelse?

Saddam Hussein: Jeg er født her i Irak. Jeg er stolt over å være født gudfryktig og har lært mine barn verdien av historie og verdien av at mennesket står oppreist. Den som bestemmer seg for å fornekte sitt land fra dem som ber en om det, er ikke trofast mot prinsippene. Vi vil dø her. Vi vil dø i dette landet, og vi vil opprettholde vår ære... Jeg tror at den som tilbyr Saddam asyl i sitt eget land, er en person uten moral.

Om oljefeltene

Dan Rather: Hvis det blir en invasjon, vil du da sette oljefeltene i brann? Vil du sprenge damanleggene, eller vannreservoarene, for å motstå invasjonen?

Saddam Hussein: Jeg har svart på hypotesen, men for å gå i detaljer: Irak brenner ikke sin rikdom og ødelegger ikke sine damanlegg. Men vi håper at spørsmålet ikke er ment som en insinuasjon, slik at Iraks dammer og oljebrønner blir ødelagt av dem som vil invadere Irak...

Om USA og Irak

Dan Rather: Hva er det viktigste du vil at det amerikanske folket skal forstå i dette viktige veiskillet i historien?

Saddam Hussein : Først vil jeg at du forteller dem at det irakiske folket ikke er fiender av det amerikanske folket. Hvis det amerikanske folket vil vite mer gjennom en dialog på TV, er jeg klar til en dialog med Bush, og til å opptre sammen med ham på fjernsyn. Og jeg vil si det jeg har å si, hva jeg har å si om den amerikanske politikken, og han kan si ting om Iraks politikk, og la det komme på fjernsyn på en rettferdig og fair måte.

Om Sikkerhetsrådets resolusjoner

Saddam Hussein: Vi inngår ikke kompromisser om vår uavhengighet, vår verdighet, vår frihet. Samtidig føyer vi oss etter Sikkerhetsrådets krav. Hvis det kommer nye resolusjoner som er et overgrep mot vår verdighet, vår sikkerhet, vår uavhengighet, da vil det være klart at vi står fast på våre prinsipper.

Om krigstrusselen

Saddam Hussein : Er det ikke en del av vårt ansvar, vår patriotiske plikt, moralske rett, og grunnleggende trosprinsipper å fortelle en aggressor at hvis du angriper oss, så vil vi ikke kapitulere... Den endelige sannhet bestemmes av Gud den allmektige gjennom irakerne her, her i Irak.

Om rakettene

Dan Rather: Herr president, har du tenkt å ødelegge rakettene som er forbudt av FN?

Saddam Hussein: Hvilke raketter? Hva mener du? Vi har ingen raketter som ikke er i overensstemmelse med FNs spesifikasjoner, og inspektørteamene er her, og de ser. Jeg tror at De forente stater vet, og verden vet, at Irak ikke har noe av det som har vært sagt i høyere politiske sirkler. Og jeg tror at alt dette som nå skjer med alle disse krigsskipene og troppekonsentrasjonene, alt dette er for å dekke over den store løgnen om at Irak har masseødeleggelsesvåpen som biologiske våpen, kjemiske våpen og atomvåpen. Slik at de rakettene du snakker om, rakettene som er i strid med FN-resolusjonen, de eksisterer ikke, de er blitt ødelagt.