Utdrikningslag i cockpiten på Norwegian-fly skapte redsel blant passasjerer

Norwegian mener alle sikkerhetsrutiner ble fulgt.

UBEHAGELIG: Tone Kolaas (t.v.) syntes det var ubehagelig at en kvinne fra et utdrikningslag fikk komme inn i cockpiten under flygning. Til høyre kan du se sløret den kommende bruden hadde på hodet. Foto: Privat
UBEHAGELIG: Tone Kolaas (t.v.) syntes det var ubehagelig at en kvinne fra et utdrikningslag fikk komme inn i cockpiten under flygning. Til høyre kan du se sløret den kommende bruden hadde på hodet. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Episoden fant sted lørdag i forrige uke på en flygning mellom Oslo og Bardufoss. Den vordende bruden var på vei til sitt eget utdrikningslag i hjembyen sammen med en veninne på et Norwegian-fly, da hun fikk lov til å komme inn i cockpiten.

- Jeg satt ganske langt fremme og så at det kom inn et typisk utdrikningslag. En av kvinnene hadde et brudeslør på hodet. Da vi nådde marshøyde fikk hun med sløret komme inn i cockpiten, forteller passasjer Tone Kolaas til Dagbladet.

Dagbladet har mottatt flere henvendelser fra passasjerer som reagerte på hendelsen.

Kolaas forteller at hun flyr ofte, men lider av mild flyskrekk og syntes det derfor var ubehagelig.

- Jeg sa ifra til flyvertinnen at jeg ikke syntes det var noe særlig at noen fra et utdrikningslag fikk komme inn i cockpiten, men de svarte bare at jeg ikke trengte å bekymre meg, sier Kolaas.

Fest og fyll
Selv om hun ble forsøkt beroliget, hjalp det lite.

- Man forbinder jo utdrikningslag med fest og fyll og jeg kunne ikke vite noe om tilstanden til disse jentene, sier Kolaas.

Hun påpeker at den kommende bruden ikke gjorde noe galt, men retter sterk kritikk mot Norwegian.

- Dette handler om opplevd sikkerhet og ikke om faktiske rutiner og regler blir fulgt. Jeg synes ingenting om måten de håndterte det på. De prøvde seg på verbal skyts og få meg til å fremstå som en idiot og jeg opplevde en motvilje fra både flyvertinnen og piloten, som jeg pratet med etter landing, sier hun.

Da kom det frem at piloten og den kommende bruden var barndomsvenner, og at det var grunnen til at hun fikk lov til å sitte i cockpiten.

- Ingen fare

Norwegian på sin side mener det aldri var noen reell sikkerhetsrisiko, men har tatt en prat med kapteinen etter episoden.

- Det er ikke vanlig at passasjerer får lov til å komme inn i cockpiten, men det er opp til kapteinen å ta den vurderingen. Kapteinen og kvinnen fra utdrikningslaget kjente hverandre fra før, sier informasjonssjef i Norwegian, Åsa Larsson, til Dagbladet.

- Er det i henhold til Norwegians retningslinjer at kapteinen kan invitere personlige venner inn i cockpiten på en vanlig ruteflygning?

- Det var helt tilfeldig at de to var på samme fly og hun fikk lov å komme inn i cockpiten på samme grunnlag som når barn får lov å sitte i cockpiten. De kjente hverandre og visste at hun ikke var en terrorist eller utgjorde noen annen sikkerhetsrisiko, sier Larsson.

- Alvorlig
Larsson mener situasjonen aldri var dramatisk.

- Det var snakk om to kvinner som ikke hadde drukket og ikke hadde kledd seg ut, bortsett fra et slør på hodet. Alikevel er det alvorlig hvis en passasjer opplever ubehag. Det er viktig for oss at passasjerer føler seg trygge, avslutter Larsson.