Ute av grotta etter tolv døgns helvete

Den skadde forskeren Johann Westhauser (52) er endelig i sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det gikk fryktelig galt natt til søndag for snart to uker siden da Johan Westhauser (52) og to kamerater var nådd dypt ned i hulesystemet som nettopp han oppdaget for 12 år siden.

Nå er han reddet ut av grotta, melder Aftonbladet.

Etter tolv døgn i Riesending-grottas kalde, fuktige mørke, kunne den skadde grotteforskeren føres i sikkerhet klokka 11.44 i dag, melder tyske medier.

- Den skadde er oppe og skal nå undersøkes av medisinsk personell, skriver Bayerns fjellredningstjeneste i en pressemelding.

Johan Westhauser og de to kameratene var nådd sju kilometer innover i grotta, da han ble truffet i hodet av tunge steiner som ramlet ned fra taket. Hjelmen ble knust og 52-åringen påført alvorlige skader i hode og bryst.

For å komme inn i de kompliserte hulene, er det først nødvendig å fire seg 300 meter rett ned. Etterpå følger 700 meter med klatring og tidvis bruk av tau. Denne etappen er i seg selv krevende - og tar lengre tid å tilbakelegge under returen. 

Det tok to dager før de første redningsfolkene kom fram til skadde Westhauser, og ytterligere et par dager før leger kunne vurdere skadesituasjonen.

Legene fastslo at han var hardt skadd, men likevel så stabil at redningsarbeidet kunne starte.

TRANSPORTERT I GROTTA: Bildet er fra 17. juni og viser redningsarbeiderer som transporterer den skadde huleforskeren Johan Westhauser (52) inne i Rieding-grotta. Foto: EPA/BAVARIAN MOUNTAIN RESCUE / HANDOUT
TRANSPORTERT I GROTTA: Bildet er fra 17. juni og viser redningsarbeiderer som transporterer den skadde huleforskeren Johan Westhauser (52) inne i Rieding-grotta. Foto: EPA/BAVARIAN MOUNTAIN RESCUE / HANDOUT Vis mer