Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ute av kontroll

Ahmed Akkari (28) startet proteststormen etter Muhammed-tegningene. Nå frykter han at raseriet er ute av kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRHUS/KØBENHAVN: Dagbladet.no fulgte i går kveld den unge, drapstruede imamen Ahmed Akkari fra hjembyen Århus til TV-studioet i København, der han i direktesending til Danmark og flere islamske land oppfordret alle til å besinne seg.

- Vi har ført vår sak politisk og juridisk, og brukt det frie ord helt fra starten av. Vi ønsker ikke at noen bruker voldelige midler, fordi vi mener at det skader vår sak, sier han til Dagbladet.no.

Etter at Jyllands-Posten publiserte karikaturtegningene av Muhammed, startet 27 muslimske foreninger i Danmark en storm av protest. De samlet inn 17000 underskrifter mot publiseringen, de ba om møter med redaktørene, skrev leserbrev og mobiliserte ambassadører fra islamske land i Danmark.

- Ble ikke hørt

Da Jyllands-Posten ikke ville beklage og statsminister Fogh Rasmussen nektet å møte ambassadørene, ledet Akkari en delegasjon som reiste rundt i den arabiske verden med Muhammed-tegningne for å samle politisk støtte i saken. Delegasjonen har fått sterk kritikk for å ha bidratt til den vreden som den siste uken har ført til brenning av norske og danske ambassader i flere arabiske land.

- Vi ble ikke hørt i Danmark. Verken politikere eller Jyllands-Posten ville høre på oss. Derfor måtte vi ta vår sak til Midtøsten. Husk at vi tok saken til fornuftige, politiske ledere der, ikke til terrorgrupper som vil sprenge bomber. Vi har aldri ønsket vold, sier Akkari.

- Men dere ønsker heller ikke ytringsfrihet?

- Ytringsfrihet er viktig for å kunne leve i et fritt og demokratisk samfunn. Vi vil ikke leve i diktatur. Men med ytringsfriheten følger et ansvar om å ikke tråkke på en minoritet som allerede er stigmatisert, sier Akkari.

DRAPSTRUET: Ahmed Akkari ledet delegasjonen som reiste rundt i den arabiske verden med Muhammed-tegningene for å samle politisk støtte. Dagbladet.no fulgte i går den drapstruede imamen
Ahmed Akkari fra hjembyen Århus til København, der han skulle mane muslimer til ro. Foto: Morten Øverbye
DRAPSTRUET: Ahmed Akkari ledet delegasjonen som reiste rundt i den arabiske verden med Muhammed-tegningene for å samle politisk støtte. Dagbladet.no fulgte i går den drapstruede imamen Ahmed Akkari fra hjembyen Århus til København, der han skulle mane muslimer til ro. Foto: Morten Øverbye Vis mer

Anonyme tegninger

I Danmark er det blitt stilt spørsmål ved hvilke tegninger delegasjonen tok med seg til Midtøsten, etter at det ble kjent at gruppen hadde med seg tre tegninger som ikke var publisert i Jyllands-Posten.

- Dette var amatørtegninger som var sendt danske muslimer i epost etter at Jyllands-Posten hadde publisert sine karikaturer. Danske muslimer fikk over sytti slike tegninger sendt i epost etter publiseringen. Det går frem av mappen at dette er amatørtegninger, og ikke noe som er publisert i avisen.

- Det bør da være lov å tegne Muhammed?

- Nei, det er ikke lov. Men jeg er dansk, og jeg har selvsagt sett tegninger av Muhammed i danske bøker uten at jeg har reagert. Det vi reagerte på, var at vår profet blir fremstilt som en banditt og en terrorist. Hadde de fremstilt Osama bin Laden slik, ville ingen reagert.

Proteststormen han og andre muslimske ledere startet i Danmark, er nå vokst til en styrke som gjør danskene redde. Danske og norske produkter boikottes i Midtøsten, flagg brennes, ambassader raseres og Norden trues med terroraksjoner.


Ønsker ikke vold

Akkari tar fullstendig avstand fra de voldelige protestene, og ber muslimer om å besinne seg.

- Når noen brenner flagg, truer dansker eller angriper en ambassade, er det galt og gir et feil bilde av Muhammed, sier han.

Imamen mener ytterliggående islamske grupper og regjeringer nå utnytter konflikten for å styrke sine egne posisjoner.

- Jeg frykter at dette nå er ute av kontroll. Det er mange grupperinger som ønsker å utnytte situasjonen som er skapt, for å tjene politisk på det.

Drapstruet

Også nynazistiske grupper og høyreekstremister i Norden har fyrt oppunder konflikten. I Danmark trues muslimer med vold og boikott, og i Norge har nynazister drapstruet Islamsk råd.

I går ettermiddag svarte Akkari på spørsmål fra innringere til Århus Stiftstidende. En av innringerne, Anne fra Odder, var gråtkvalt da hun snakket med imamen.

- Jeg har barn og barnebarn og jeg er så fryktelig redd, sa hun.

- Når jeg går på gaten, er jeg også redd for at noe kan skje. Jeg ønsker ikke denne opptrappingen, svarte Akkari som lovte innringeren å gjøre det han kunne for å stanse konflikten.

Etter telefonmøtet måtte han føres ut av avislokalene via en baktrapp, etter at ukjente personer ringte inn drapstrusler mot redaksjonslokalet. Den siste uken har han også fått flere anonyme trusler på sin mobiltelefon.

- Det er flere ubehagelige meldinger på den. En person har lagt igjen tre beskjeder, der han ber meg komme meg ut av landet og sier tikk, tikk, tikk, som om jeg har en tidsfrist på meg. Det finnes gale mennesker i alle leire, sier Akkari.

VOLDSOMME OPPTØYER: Uroen og protestene på grunn av Muhammed-karikaturene har spredd seg til hele den muslimske verden.
BER MUSLIMER BESINNE SEG: Akkari tar avstand fra bruk av vold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!