Smittespredning i Europa:

- Ute av kontroll

Smitten sprer seg raskt i store deler av Europa.

MADRID: Legen Mireya Nadal er på vei for å behandle en Covid-19-pasient i sitt eget hjem i Madrid tidligere denne uka. Nå varsles det «drastiske tiltak» i Spania. Foto: Juan Medina / Reuters / NTB
MADRID: Legen Mireya Nadal er på vei for å behandle en Covid-19-pasient i sitt eget hjem i Madrid tidligere denne uka. Nå varsles det «drastiske tiltak» i Spania. Foto: Juan Medina / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Norge har den siste tida registrert flere lokale smitteutbrudd. I Trondheim, hvor det har blitt påvist en ny variant av viruset, i Hammerfest og i Oslo, hvor samtlige bydeler har vært røde.

Også ellers i Europa øker smitten, og flere land rapporterer nå om rekordhøye smittetall. Det bekymrer flere politikere, som frykter at gjenoppblomstringen er ute av kontroll.

Rekordhøye smittetall

I Spania har over en million testet positivt for covid-19 siden pandemien fikk fotfeste i landet. Bare det siste døgnet har det blitt registrert nærmere 17 000 nye tilfeller. Spanias helseminister, Salvador Illa, opplyser om at «drastiske tiltak» vil bli innført for å bekjempe den nye bølgen, skriver The Guardian.

- Den andre bølgen er en realitet. I mange områder av landet vårt er pandemien ute av kontroll, sier han.

Italia var lenge et av landene i Europa som var hardest rammet av pandemien, men smittekurven flatet ut og samfunnet ble gradvis gjenåpnet.

De siste ukene har imidlertid smitten blomstret opp igjen. Torsdag meldte helsemyndighetene om over 16 000 nye smittetilfeller det siste døgnet, noe som tilsvarer ny rekord. Til sammenlikning ble det i september meldt om under 2000 nye tilfeller daglig.

Som følge av smittespredningen har landet innført flere tiltak. Blant annet oppfordres det til bruk av munnbind hjemme dersom venner eller slektninger er på besøk, samtidig som barer og spisesteder må stenge klokka 21.

Totalt har 465 726 personer testet positivt for viruset i Italia.

STRAMMER INN: Statsminister Stefan Löfven hasteinnkalte torsdag inn til pressekonferanse. Der annonserte han nye coronarestriksjoner. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Vis mer

Frankrike har også hatt en kraftig økning i antall smittede de siste ukene. Torsdag ble det meldt om over 41 000 nye tilfeller i løpet av 24 timer. Totalt nærmer Frankrike seg en million smittetilfeller, med 999 043 positive prøvesvar per torsdag.

Statsminister Jean Castex er bekymret for smittesituasjonen landet står overfor, og viser til at intensivavdelingene på franske sykehus snart er fulle.

Forrige uke erklærte president Emmanuel Macron nasjonal folkehelsekrise og innførte portforbud for de hardest rammede områdene i landet, som gjelder fra klokka 21 på kvelden til 06 på morgenen.

Torsdag utvidet franske myndigheter portforbudet, som nå vil ramme over 46 millioner mennesker.

– De neste månedene blir tøffe, uttalte statsminister Jean Castex.

Danmark registrerte torsdag, i likhet med flere europeiske land, ny smitterekord. Det opplyser Statens serums institutt, som viser til 760 nye tilfeller.

SUNY ONEONTA: Torsdag 15. oktober leverte universitetets rektor, Barbara Jean Morris, sin oppsigelse etter at 712 studenter ved det amerikanske universitetet SUNY Oneonta i delstaten New York testet positivt for coronaviruset. Vis mer

- Svært alvorlig

Sveriges statsminister Stefan Löfven innførte torsdag nye restriksjonene etter smitteøkning i flere deler av landet. Knappe to uker siden nattklubbene på Stureplan i Stockholm åpnet etter flere måneders nedstengning, blir reglene nå strammet inn på nytt. Nå blir det bare lov å være 50 personer på nattklubbene.

- Vi kan ikke utelukke at vi havner i en situasjon som i vår igjen, sier Löfven og fortsetter:

- Sliten eller ikke. Trøtt eller ikke. Alle må ta sitt ansvar. Festen er slutt nå.

Tysklands folkehelseinstitutt sier at landet står overfor en svært alvorlig smittesituasjon, etter at det de siste 24 timene ble registrert ny smitterekord med over 11 000 positive prøvesvar.

Tyskland er blant landene i Europa som tilsynelatende har hatt pandemien under kontroll. Til tross for at landets infeksjonsrate fremdeles er lavere enn mange steder i Europa, er det en bekymringsfull økning.

– Den generelle situasjonen er blitt svært alvorlig, sier leder for Robert Koch-instuttet, Lothar Wieler.

Wieler mener den kraftige økningen skyldes private samlinger, særlig blant unge mennesker.

– Jo flere mennesker som samles i private kretser, jo mer vil antallet øke, og jo lenger vil viruset spre seg, sier Wieler, og legger til at det er unge mennesker som nå er mest utsatt for å bli smittet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer