Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalg i USA:

- Ute av Trumps kontroll

Donald Trump sliter tungt på meningsmålingene tre måneder før valget. Amerikanske eksperter mener det nærmest vil kreve et mirakel eller en katastrofe om han skal snu situasjonen.

KLOKKA TIKKER: Med knappe tre måneder igjen til valget, sliter Donald Trump fortsatt på meningsmålingene. Foto: AP
KLOKKA TIKKER: Med knappe tre måneder igjen til valget, sliter Donald Trump fortsatt på meningsmålingene. Foto: AP Vis mer

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): USAs president Donald Trump sliter tungt mot demokratenes presidentkandidat Joe Biden på meningsmålingene. I en ny meningsmåling, som The Washington Post og ABC News har fått utført, får Biden 55 prosent av stemmene blant registrerte velgere, 15 prosentpoeng foran Trump.

Den erfarne demokratiske meningsmålingseksperten, John Zogby, mener akkurat denne målingen trolig undervurderer antallet republikanske velgere noe, men uansett ser han en president i store problemer. Selv delstater som han vant i 2016, som Arizona, Texas og Georgia, er nå i fare.

- Veldig mørkt

Om knappe tre måneder vil det bli avgjort hvem som skal styre USA de neste fire åra.

- Det ser veldig mørkt ut. Kan han vinne? Vi har sett verden snu opp-ned på kort tid. Det kan skje igjen. Men akkurat nå er dette trolig ute av Trumps kontroll, sier Zogby til Dagbladet.

MENINGSMÅLINGSEKSPERT: John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
MENINGSMÅLINGSEKSPERT: John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Han lister opp tre dramatiske ting som kan forandre på situasjonen.

- Dersom det kommer en vaksine, som kan distribueres til viktige yrkesgrupper, eller dersom økonomien viser klare tegn til forbedring, eller at Biden kollapser fullstendig som kandidat, kan ting forandre seg radikalt. Men alt dette er veldig usannsynlig og vil nesten kreve mirakler, sier Zogby.

Han mener Trumps vanskelige situasjon først og fremst er selvpåført, og viser til hvordan andre politiske ledere, som New York-guvernør Andrew Cuomo, har kommet styrket ut av krisa.

- Dersom det var valg i dag, ville Biden vinne med overveldende margin. Men jeg vil ikke spå om november. Vi har sett hvordan dramatiske hendelser raskt forandrer situasjonen, sier Zogby.

- Tegn på desperasjon

Han får støtte av professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, som også tidligere jobbet som konsulent for mange demokratiske kandidater.

KOM MED BESKYLDNINGER: USAs president Donald Trump kom med flere ubegrunnede og høyst spekulative beskyldninger mot tidligere visepresident Joe Biden under et intervju med Fox News søndag. Video: AP / Fox News Vis mer

- Meningsmålingene er veldig problematiske for Trump. Tidligere har vi snakket om «sjenerte Trump-velgere», som ikke innrømmer at de vil stemme på ham, men som gjør det likevel. Men selv om vi tar det med i beregningen, har Biden en solid ledelse, sier Baker til Dagbladet.

PROFESSOR: Ross Baker. Foto: Privat
PROFESSOR: Ross Baker. Foto: Privat Vis mer

Han mener mer enn 140 000 døde og titalls millioner arbeidsledige trekker presidenten ned. Mange er særdeles misfornøyde med hvordan han har håndtert pandemien.

- Som president har han mulighet mer enn noen annen til å kontrollere narrativet. Men folk blir stadig minnet på hvor lite alvorlig han har tatt pandemien. Han ødelegger stadig for seg selv, sier Baker.

Han mener også at Trump ikke har et klart å tydelig budskap slik han hadde i 2016.

- Han går i alle retninger. Det er et klart tegn på desperasjon. Og han forsøker å bruke alle former for distraksjon for å få folk til å glemme all lidelsen, sier professoren.

Han tror løpet kan være kjørt for Trump.

- Trump kan kanskje hale innpå Biden, men slik situasjonen er nå, ligger Biden an til å vinne. Det som kan forandre situasjonen må være hendelser av katastrofalt omfang, som en massiv orkan eller politisk vold, sier Baker.

SPLITTENDE: Donald Trumps 4. juli-tale blir omtalt som mørk og splittende. Video: AP Vis mer

Dårlig tid

USA-ekspert ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, mener også Trump begynner å få dårlig tid.

– På meg virker det som om det er grunnleggende ting som driver denne valgkampen. De dypere forklaringene på meningsmålingstallene er slike ting som er vanskelig å se kan forandres på kort tid, sier han.

Melby peker særlig på Trumps sviktende coronarespons som en viktig årsak bak den svake oppslutningen.

– Denne coronasituasjonen har kommet ut av kontroll, og folket har mistet tillit til at presidenten kan lede kampen mot denne pandemien, sier Melby.

Natt til mandag hadde USA over 63 000 nye smittetilfeller i landet. Det er sjette døgnet på rad hvor det registreres over 60 000 smittede, ifølge tall fra John Hopkins-universitetet.

– Det er vanskelig å se at det kommer til å endre seg til det bedre, som igjen gjør at folk mister tilliten til at Trump er den rette personen til å sitte i Det hvite hus, sier Melby om smittesituasjonen i landet.

IVRIG SPILLER: Til tross for krisen USA står i, er Donald Trump ofte å se på golfbanen. Video: KameraOne / AP Vis mer

– Manglende kompetanse

– Han har vært heldig i sine tre første presidentår hvor han slapp unna alvorlige situasjoner han måtte håndtere. Han har aldri fått en ordentlig krise i fanget før denne pandemien i desember.

Ifølge USA-eksperten har Trumps polariserende taktikk og manglende evne til å samle det amerikanske folket under coronapandemien skadet presidentens vinnersjanser til høsten.

– Hadde han gjort dette med å samle nasjonen mot viruset, så ville Trump kommet styrket ut av denne situasjonen. Det er Trumps «splitt og hersk»-tenkning og manglende kompetanse som hindrer ham.

– Dette var en test på hans lederskap, og den testen har han ikke bestått, sier Melby.

Uenig

Postdoktor ved Universitetet i Bergen og forsker ved NORCE, Hilmar Mjelde, mener imidlertid at det ikke er for seint for Trump å få overtaket på Biden.

– Det er mye for Trump å kritisere Biden for, om han bare stoppet å snakke om seg selv et øyeblikk og fokuserte på budskapet sitt i stedet, sier han.

Ifølge en måling hos FiveThirtyEight ligger Biden nesten 9 prosentpoeng over motstanderen Trump. Mjelde forteller at det av metodiske årsaker er vanskelig å måle den nøyaktige oppslutningen til kontroversielle politikere som Trump. Han anslår dermed at Trumps oppslutning i realiteten kan være opptil fem prosentpoeng høyere enn hva gjennomsnittet av målingene viser.

– Ikke kontroll

Valgkampen i 2016 var preget av store ord og løfter om et nytt og bedre USA fra Trump-kampanjen. Ifølge Mjelde sliter Trump nå med å håndtere de mange krisene som pågår i landet.

– Selvskrytet fra 2016 er satt på prøve de fire siste åra. USA opplever nå tre store kriser på en gang: Helse, økonomi og sosial uro. Og Trump har ikke kontrollen over noen av dem, sier han

IKKE SMIL: President Donald Trump så ikke glad ut da han kom hjem til Det hvite hus fra folkemøtet i Tulsa. Foto/video: AP Photo/Patrick Semansky / Twitter Vis mer

Intervju vekker oppsikt

I et ferskt intervju med Fox hevdet presidenten at meningsmålingene var falske da han ble konfrontert med den svake oppslutningen. Han gikk også til angrep på Biden, og hevdet at han ville kutte finansieringen av det amerikanske politiet.

- Dette er jo typisk Trump. Han har holdt på i tre år med en egen virkelighetsbeskrivelse. Han opererer med egne meningsmålinger og testresultater. Vi vet at alt dette ikke er riktig, men han holder på i samme stilen, sier Svein Melby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!