Ute i kulda: Var ikke informert

LO-leder Peggy Hessen Følsvik tok allerede for en uke siden kontakt med statsminister Jonas Gahr Støre for å fortelle om LOs regjeringskrav. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fikk aldri beskjed.

UTENFOR: Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum visste ikke noe om LO-lederens regjeringskrav før det ble fremført fra talerstolen mandag. Her fra et fiskevær nord for Honningsvårg. Arkivfoto: Berit Roald / NTB
UTENFOR: Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum visste ikke noe om LO-lederens regjeringskrav før det ble fremført fra talerstolen mandag. Her fra et fiskevær nord for Honningsvårg. Arkivfoto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ettermiddag slapp LO-leder Peggy Hessen Følsvik bomba. I sin tale til LO-kongressen tok hun til orde for at SV må inn i Støre-regjeringen.

LO er landets desidert største fagorganisasjon med nesten én million medlemmer. I tillegg har de stor makt i Ap, gjennom det historiske fagpolitiske samarbeidet. Tre LO-topper sitter i Aps sentralstyre. I tillegg bidrar de med store summer til de rødgrønne partienes valgkamp.

Personlig samtale med Støre

Dagbladet kan nå fortelle om spillet i forkant av det oppsiktsvekkende kravet fra LO-lederen.

En gang i løpet av den siste uka før åpningen av kongressen tok Følsvik kontakt med Støre for å fortelle hva hun ville si, får Dagbladet opplyst.

LO-lederen bekrefter at hun snakket personlig med Støre om regjeringskravet i forkant av talen.

- Det er naturlig. Jeg har jo mest dialog med Arbeiderpartiet og med Jonas Gahr Støre, så det var helt naturlig for meg, sier Peggy Hessen Følsvik.

Til tross for den oppsiktsvekkende beskjeden fra LO-bossen, var planen lenge at statsminsiteren ikke skulle være til stede i salen da hun kom med sitt utspill.

Snudde etter advarsel

Så sent som lørdag var det nemlig meningen at Støre skulle møte NAV-brukere i Rælingen samtidig som LO-sjefen holdt sin tale der hun krever at SV må inn i hans regjering. Så skulle Støre først gjøre sin entre på LO-kongressen med en tale under den generelle politiske debatten onsdag.

Men i løpet av helga ombestemte Støre og folkene rundt ham seg, og troppet likevel opp på Folkets hus da Hessen Følsvik inntok talerstolen.

Da LO-lederen ytret ordene «Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV må finne sammen!» stemte Støre i med applaus fra sin plass på første rad.

Slik Dagbladet forstår det, snudde Støre etter klare advarsler fra LO-leiren om hvordan det ville framstå dersom Ap-statsministeren ikke var tilstede på kongressen da Hessen Følsvik kom med sitt budskap til de rødgrønne partiene.

Lørdag publiserte Dagbladet en sak der LO-lederen refset regjeringen for dårlig kommunikasjon med fagbevegelsen. Dagbladet blir fortalt at Støres plan om å ikke delta på åpningen av kongressen allerede hadde vakt reaksjoner.

Vedum i kulda

Dagbladet får opplyst at også SV-ledelsen og Audun Lysbakken ble forhåndsvarslet om hva LO-lederen ville si i sin åpningstale.

Så da fungerende SV-leder Kjersti Bergstø satt i kongressalen under åpningstalen, visste hun hva som ville komme.

Derimot ble Senterparti-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum ble aldri varslet i forkant. Dette får Dagbladet bekrefet av kilder tett på Sp-lederen.

På pressekonferansen etter talen mandag uttalte Hessen Følsvik likevel at Vedum var invitert til å overvære talen.

- Senterpartiet var også invitert, og så er det opp til partiene om og når de vil møte opp, sa LO-sjefen.

Vedum var altså den eneste av de rødgrønne partilederne som glimret med sitt fravær mandag. Han skal imidlertid besøke LO-kongressen tirsdag.

- Må tenke seg om

Kort tid etter Peggy Hessen Følsviks tale ga Vedum klar beskjed om at det er uaktuelt for Sp å ta SV inn i det gode selskap i regjeringskontorene.

- Jeg mener Hurdalsplattformen er god for å trygge hele landet og for å følge opp tradisjonen for en god forsvars- og beredskapspolitikk. Det er ikke aktuelt å ta noen nye runder om det, uttaler Vedum.

Dermed var LO-lederens drøm i det blå, bare to timer etter at den ble fremført. Hessen Følsvik mener likevel at drømmen ikke er knust. Hun tror Sp kan ombestemme seg.

- Kravet i fra LO sine medlemmer om at disse tre partiene bør styre sammen, er det samme. Så jeg synes godt at Vedum kan tenke seg om før han skyter det helt ned. Men det får han svare for selv, sier Hessen Følsvik og legger til:

- For oss er det helt oppriktig ment at i den situasjonen vi står i nå, så burde de tenke seg om, alle partiene, sånn at de kan finne sammen.

Krise på krise

LO-bossen argumenterte mandag med at det nå er en helt ekstraordinær situasjon, hvor først coronapandemien og nå krigen i Ukraina påfører oss så store utfordringer at landet trenger en flertallsregjering.

- Humanitære kriser, matkrise, flyktningekrise, kraftkrise og økonomisk krise. I disse krevende tider, trenger vi den kraften en flertallsregjering vil gi. Mer enn noen gang trenger Norge en flertallsregjering som kan ta ansvar, sa Hessen Følsvik i talen.

Alt dette merkes også på lommeboka, understreket hun:

- Alle kjenner det på lommeboka når strømprisene er skyhøye, matprisene stiger, bensin- og dieselprisene går til himmels og renta er på vei opp. Trygg økonomisk styring og en flertallsregjering er politisk medisin mot krise.

Ikke nært forestående

Ap-leder og statsminister Johas Gahr Støre holder døra åpen for SV.

- Jeg vil ikke utelukke noe, men jeg tror ikke det er nært forestående, sa Støre til Dagbladet rett etter LO-lederens SV-utspill.

For det var først under regjeringsforhandlingene på Hurdalssjøen etter stortingsvalget i fjor høst, at SV etter hvert valgte å bryte og heller innta en samarbeidende posisjon i Stortinget.

Landet endte dermed opp med Sp-leder Vedums foretrukne regjering - bestående av Ap og dem selv.

Og mens LO-lederen mener at krigen i Ukraina tilsier at Norge må få en flertallsregjering, viser Vedum til at debatten om sikkerhetspolitikk og NATO gjør SV mindre aktuell som regjeringspartner enn før.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer