Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ute i kulden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsminister Jens Stoltenberg frykter at Fremskrittspartiet skal få for stor makt. I et intervju her i avisa i går inviterte han sentrumspartiene til samarbeid for å hindre at Norge blir et nytt Østerrike. En borgerlig regjering kan bare få flertall for sine saker ved hjelp av Fremskrittspartiet, sier han. Det er uklart om det også gjelder for en ny sentrumsregjering. I så fall er vi ikke imponert over hans erklærte samarbeidsvilje med sentrum.
  • Vi har ingen problemer med å si oss enige i de politiske intensjonene Stoltenberg her gir uttrykk for. Etter siste stortingsvalg advarte vi mot å gi partiet innflytelse, uansett hvilken regjering vi fikk. Med Høyres kraftige tilbakegang var ikke tyngdepunktet i norsk politikk forrykket. Erfaringene har vist at både partier og regjeringer har inntatt en mer pragmatisk holdning til Fremskrittspartiet i de tre årene som har gått. Det gjelder også Arbeiderpartiet i opposisjon og som regjeringsparti.
  • Likevel kan vi slå fast at Fremskrittspartiets makt ikke har økt i takt med velgeroppslutningen. Landet er styrt uten store avvik fra en tradisjonell sentrumskurs. Det er dette Carl I. Hagen nå skal rette på ved å gjøre partiet mer regjeringsdyktig. Hittil ser det ut til at han ikke lykkes med det. Skal han kvitte seg med «verstingene» i egne rekker, vil mange av partiets velgere reagere. Det svekker også hans muligheter for å bli tatt inn i regjeringsvarmen.
  • I de to siste valgkampene har Arbeiderpartiet utpekt Fremskrittspartiet som sin hovedmotstander. Det har gitt negativ uttelling blant velgerne. Nå er Fremskrittspartiet blitt så stort at det er umulig for andre å late som det ikke eksisterer. Likevel tyder ingen ting på at andre enn Høyre er parate til å inngå noen avtale med Fremskrittspartiet for å få regjeringsmakt. Sentrumspartiene har på nytt forsikret om at det er uaktuelt. Derfor synes Jens Stoltenbergs frykt i dag å være overdreven. Vi får håpe at velgerne ikke sørger for at frykten blir reell etter valget neste år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media