Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ute på gata etter fire år

KRISTIANSAND (Dagbladet): Dersom Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen blir dømt for drapene på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8), kan kameratene være ute på permisjon etter bare fire- fem år bak lås og slå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nærmeste familien til Stine Sofie Sørstrønen reagerer kraftig på at drapsmannen kan få permisjon etter få år.

Jan Helge Andersen (19) og Viggo Kristiansen (21) er siktet for overlagt drap, voldtekt og for å ha forsøkt å skjule en forbrytelse. Men uansett kan de ikke dømmes til mer enn 21 års fengsel, som er lovens strengeste straff.

Da Dagbladet i går kveld konfronterte den rettslig oppnevnte bistandsadvokaten for Stine Sofie Sørstrønens nærmeste familie med at drapsmannen kan få sin første permisjon etter noen få år, var hennes umiddelbare reaksjon entydig:

- Det er skremmende. Mer er det ikke å si om dette, sier Anne Kristine Bohinen.

Det er foreløpig for tidlig å si noe om når politiet i Kristiansand avslutter etterforskningen av drapene og sender saken videre til statsadvokaten med en innstilling i tiltalespørsmålet.

Derfor er det i dag ingen som vet når en eventuell rettssak starter.

Soner to tredjedeler

Slik situasjonen er i dag, kan imidlertid Andersen og Kristiansen - hvis de dømmes for drapene - være ute av fengslet etter mellom 10 og 14 års soning. I tillegg kan retten også idømme sikring. Hvor lang soningstida blir, avhenger blant annet av oppførsel under fengselsoppholdet.

- Vi har en periode hatt automatikk i at man soner to tredjedeler av straffen, men vi har eksempler på at straffedømte har sittet lengre. Vurderingen blir gjort individuelt, sier ekspedisjonssjef Erik Lund Isaksen i kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet.

Dagbladet har sett nærmere på en rekke drapssaker hvor tiltalte har blitt dømt til 21 års fengsel. I flere tilfeller har den dømte vært ute i samfunnet igjen etter 12- 14 år.

Sikkerhetsrisiko

I dag er det vanlig at straffedømte får anledning til å få permisjon fra fengslet etter å ha sonet en fjerdedel av straffen. Men også dette vurderes individuelt.

- Alt rundt den dømte må vurderes, blant annet sikkerhetsrisiko og oppførsel. Noen får permisjon for eksempel til å besøke familien og sine nærmeste. Andre må vi begynne forsiktig med, for eksempel med utstrakt meldingsplikt. Det dummeste vi gjør i forhold til lovbrytere, er å isolere dem slik at de ikke har noe kontakt med samfunnet. Lovbryterne skal jo tilbake til samfunnet, sier Lund Isaksen.

Flere kilder understreker overfor Dagbladet at med dagens lover og forskrifter kan Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen - dersom de blir dømt for dobbeltdrapet - få permisjon fra fengslet etter bare fire- fem års soning.

- Skjønner du de pårørende som krever at lovbryterne må sone de 21 årene i fengsel?

- Jeg skjønner reaksjonen. Vi ville vel alle reagert på denne måten hvis vi var i en slik situasjon, svarer ekspedisjonssjefen.

Ny lov

Det er likevel forandringer på gang. Regjeringen har meldt at de skal framlegge en ny lov for Stortinget i løpet av høsten. «Lov om straffegjennomføring» skal erstatte den gamle fengselsloven.

Det er ventet at soningstida generelt blir lengre dersom den nye loven trer i kraft. Det vurderes også nå om permisjonsvilkårene skal inn i loven eller om de skal inn i forskrifter.

Mor til Stine Sofie Sørstrønen, Ada Sofie Austegard (36), sa dagen etter pågripelsen til Dagbladet at hun ønsket at gjerningsmennene skal få lovens strengeste straff.

- Drap på barn må straffes med den strengeste straffen. Jeg ber det norske rettsvesenet ta hensyn til ofrene: La oss få slippe å risikere å møte gjerningsmennene på gata som 30-åringer, sa Ada Sofie Austegard.

Sammen med sin ektemann Hans Christian (45) har hun gjennom en egen stiftelse engasjert seg sterkt for å styrke barns rettsvern og beskyttelse mot volds- og sexforbrytere.

Siktet: Viggo Kristiansen.
Siktet: Jan Helge Andersen.