Utelot 17. mai i same-kalender

TROMSØ (Dagbladet): 17. mai, jul og påske er glemt, men alle samiske flaggdager er uthevet med rødt på en kalender som nå skjerper konflikten mellom samer og nordmenn i Tana. - Vanvittig, en nasjonal fornærmelse mot Norge, mener Torstein Erlandsen i Tana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Godt mottatt i Kautokeino

Kalenderen er trykt på et skriveunderlag med mange lokale annonsører. Idrettslaget i bygda har delt ut kalenderen til alle husstander.

Annonsørene er i opprør og nekter å betale regningene.
Tana kommune prøver å dempe gemyttene ved å dekke deler av utgiftene til å trykke et nytt opplag uten rødmerking av de samiske merkedagene.

Mange provosert

I Tana står samer og nordmenn mot hverandre i en språklig og kulturell batalje som ingen aner hvor vil ende.

Torstein Erlandsen leder en aksjon mot innføring av samisk læreplan i Tana-skolene. Foreldrene søker nå om å få starte en privatskole med mer vekt på norske verdier.

- Kalenderen er nok et eksempel på at i Tana er det bare én kultur som skal framheves. Det er horribelt. Her blir ikke det norske verdsatt. Og det er blitt slik at trenger du penger til noe, er det bare å kalle det for «samisk», mener Erlandsen, som ser på kalenderen som en voldsom provokasjon.

- Ja, det smalt rundt om i bygda da folk oppdaget hvordan kalenderen var redigert, sier Erlandsen.

Ble paff

Rådmann Eilif Basso i Tana synes det er drøyt å bruke denne saken som et eksempel på at samemakten har overtatt kommunen.

- Konflikten er blåst for mye opp. Nå trykkes det en ny kalender, og alle bør bli fornøyd, sier Basso.