EN FIGHTER: Kilder i Sp utelukker at Liv Signe Navarste blir gjenvalgt i 2015. Noen vil ha ekstraordinært landsmøte og skifte ledelse allerede i år. Navarsete viser til at hele ledelsen ble gjenvalgt i fjor vår. - Jeg er en fighter, sier hun. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
EN FIGHTER: Kilder i Sp utelukker at Liv Signe Navarste blir gjenvalgt i 2015. Noen vil ha ekstraordinært landsmøte og skifte ledelse allerede i år. Navarsete viser til at hele ledelsen ble gjenvalgt i fjor vår. - Jeg er en fighter, sier hun. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Utelukker gjenvalg av Navarsete i 2015

Og flere i Sp vil ha ekstraordinært landsmøte i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er et valg mellom to onder. Det er ikke uproblematisk å innkalle til et ekstraordinært landsmøte, men spørsmålet er om vi skal tåle ett år og fire måneder til med en krisepreget situasjon, sier en sentral Sp-kilde til Dagbladet.
Ikke rom for politikk Kilden er blant de som foretrekker kort prosess for å få ny ledelse og ro til å sette partiets politikk på dagsorden.

- Når vært så lang tid med krise, vi kommer ikke ut av det. Det er stadig negative oppslag om Liv Signe. Vi andre får ikke rom til å sette politikk på dagsorden, sier en frustrert Sp-politiker.

Vedkommende hadde helst sett at Navarsete trakk seg som følge av den knusende evalueringsrapporten etter valget.

Vil ha ryddig prosess Men de fleste av de Dagbladet har snakket med, viser til at partiledelsen ble enstemmig valgt på landsmøtet i vår. De vil ha en normal prosess fram mot landsmøtet i 2015. Fylkesleder i Rogaland Sp, Bjarne Undheim, som var med i evalueringsutvalget, erkjenner at det er uro i rekkene.

- Det er ingen god situasjon for partiet. Men nå forventer jeg at ledelsen rydder opp i samarbeidsproblemene, og at vi får fokus på politikken.

Jeg ser i dag ingen grunn til at vi skal ha et ekstraordinært landsmøte. Vi trenger en god og ryddig prosess fram mot 2015, sier Undheim.

Han sier det ikke er kommet noe krav om å sette lederspørsmålet på dagsorden på fylkesårsmøtet. Noen kilder forventer imidlertid at Navarsete snart avklarer om hun vil trekke seg nå eller i 2015. De mener en slik avklaring vil kunne skape ro i partiet.

Ikke mulig å fortsette  Flere sentrale kilder Dagbladet har snakket med, utelukker at Liv Signe Navarsete kan bli gjenvalgt i 2015.

- Jeg tror at mange vil mene at det blir umulig for henne å fortsette etter 2015, sier en av kildene.
- Det blir vanskelig for henne å ta gjenvalg. Nå går jo diskusjonen om hun ikke bør gå før, sier en annen sentral kilde.

Dagbladet vet også at flere gjerne ser at Navarsete går før landsmøtet neste år. Men det er få av Dagbladets kilder som ser noe poeng i et ekstraordinært landsmøte dersom ikke Navarsete selv avklarer sin framtid først.

Årsaken er at ingen vil ønske å melde seg på som en motkandidat slik situasjonen er nå. Uten en reell motkandidat er det ikke grunnlag for noe ekstraordinært landsmøte.

- Ble bare verre Dagbladet har de siste dagene snakket med en rekke kilder høyt og lavt i partiet. Få ønsker, av hensyn til partiet, å gå ut offentlig. Mange uttrykker sterk frustrasjon over situasjonen i partiet:

• Mange er trøtte og lei av negative saker om partiet. De ønsker nå ro.
• Havarikommisjonens rapport like før jul har bidratt til økt misnøye med leder Liv Signe Navarsete og 1. nestleder Ola Borten Moe.
• Mange misliker måten Liv Signe Navarsete ville «røyke ut» hvem som hadde lekket innhold fra den såkalte havarirapporten.

- Situasjonen ble bare verre gjennom måten Navarsete håndterte saken på, sier en kilde om Sp-lederens utspill da partiets evalueringsrapport om valget ble kjent i media.

- En fighter  Til Klassekampen i dag sier Naversete at hun ikke har tenkt å trekke seg.
- Det er klart det er slitsomt med så mange negative saker, men jeg er en fighter. Sp kjemper mot mange sterke interesser i samfunnet, og det vil alltid være stort press mot oss. Jeg er ikke den første Sp-lederen som står i en storm, sier Navarsete.

På spørsmål om ekstraordinært landsmøte svarer Navarsete:

- Jeg registrerer at folk i partiet er veldig delt i det synet. Jeg har fått masse støtte, men det er uansett ikke en sak som skal avgjøres av en person. Skal det skje, må det gjøres vedtak gjennom de ordinøre partiorganene.

Trist Hun legger ikke skjul på at det gjør vondt å få kritikk fra sine egne.

- Det er selvfølgelig fritt fram i et politisk parti å være kritisk til ledelsen. Men det som er trist og forundrer meg litt, er at dette ikke tas opp gjennom partiet, og i stedet diskuteres i mediene.

Enstemmig valgt Det er ennå ikke gått ett år siden ledelsen ble enstemmig valgt på landsmøtet, og da registrerte jeg ingen dissens. Jeg tror noen burde tenke gjennom måten de fremmer sine krav på, sier Navarsete til Klassekampen.