Utelukker ikke angrep fra Russland

Torsdag ble det lekket utdrag fra en svensk sikkerhetsanalyse med argumenter for og imot medlemskap i Nato. Fredag presenteres rapporten i sin helhet.

NATO-RAPPORT: - Hovedkargumentet for et Nato-medlemskap er at vi ville bli omfattet sikkerhetsgarantier, sier Sveriges utenriksminister Ann Linde. Foto: AP / NTB
NATO-RAPPORT: - Hovedkargumentet for et Nato-medlemskap er at vi ville bli omfattet sikkerhetsgarantier, sier Sveriges utenriksminister Ann Linde. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært ventet at en svensk sikkerhetsanalyse ville bli lagt fram fredag formiddag, etter at utdrag fra rapporten ble lekket torsdag.

Rapporten er basert på data fra Forsvaret og sikkerhetspolitiske eksperter i Utenriksdepartementet.

Aftonbladet skrev torsdag at rapporten slår fast at Sverige uten Nato-medlemskap ville være av «særlig militærstrategisk interesse for Russland i tilfelle en konflikt». Det advares også spesifikt om Gotlands sårbarhet.

Tunge argumenter for

Den svenske avisa har før den offisielle framleggen lest deler av sluttrapporten, som angivelig skal inneholde tunge argumenter for et Nato-medlemskap.

Rapporten inneholder imidlertid ingen endelig beslutning om Sverige vil ta skrittet og søke om medlemskap.

Rapporten slår fast at Sverige i en krigssituasjon vil samarbeide «dypt og bredt» med Nato, men at Sverige fortsatt, uten et Nato-medlemskap, ville mangle forsvarsgarantier, som potensielt vil være forbundet med lavere risiko for Russland.

SKYTER: Denne videoen publisert i sosiale medier skal vise øyeblikket en russisk stridsvogn i Mariupol blir beskutt ovenfra. Vis mer

- Å handle ensidig mot svensk territorium tidlig i en konflikt, for eksempel ved å prøve å ta kontroll over Gotland, skriver Aftonbladet. Rapporten sier også at det vil få negative konsekvenser for Sverige dersom Finland blir medlem av Nato, og ikke de.

Torsdag ble det kjent at Finland ønsker å søke om å bli medlem av Nato.

Grense mot Russland

Inntil nå har både Finland og Sverige vært alliansefrie. Da Russland invaderte Ukraina i februar skjøt imidlertid Nato-debatten fart i begge landene.

Rapporten er på hele 42 sider og er skrevet basert på data fra Forsvaret og sikkerhetspolitiske eksperter i Utenriksdepartementet.

Ifølge Linde er seks av åtte partier enige i rapportens innhold. Samtlige partier står bak analysedelen.

- Hovedargumentet for et Nato-medlemskap er at vi ville bli omfattet sikkerhetsgarantier og ville hevet terskelen for militære konflikter, sier Linde.

Hun legger til at et medlemskap ikke ville påvirket Sveriges muligheter til å opprettholde kjerneverdier i utenrikspolitikken.

Linde påpeker at en 1340 lang grense mot Russland påvirker Sverige. Hun mener at finsk og svensk Nato-medlemskap vil føre til russiske reaksjonstiltak.

Konsekvenser for Sverige

Vurderingen er at Sverige ikke vil bli utsatt for et angrep fra Russland, men legger imidlertid til at det ikke kan utelukkes.

Forsvarsminister Hultqvist (S) sier innledningsvis at invasjonen av Ukraina har fått konsekvenser for Sverige.

- Denne situasjonen kan pågå i lang tid, sier han.

Han er klar på at et medlemskap i Nato vil styrke samarbeidet mellom de nordiske og baltiske landene, samt samarbeidet rundt Østersjøen.

- Russisk aggresjon er et angrep på svensk sikkerhet, sier Hultqvist.

Hans Wallmark (M) sier at rapportens konklusjoner er gode. Hans parti er klare på hva de vil.

Kritisk

- Vi deler konklusjonen til den finske presidenten og statsministeren. Vi må søke om Nato-medlemskap umiddelbart, sier han klart og tydelig.

Håkan Svenneling (V) er i motsetning til dem andre, kritisk til rapporten.

Han synes ikke rapporten har belyst problemstillinger ved et medlemskap, og savner en mer balansert debatt.

- Det er ingen konsekvensutredning av hva et medlemskap vil innebære, mener han.

Maria Ferm (MP) uttaler at partiet i stor grad støtter rapporten, men at de også ser flere risikoer ved et Nato-medlemskap.

Ferm er enig med Svenneling og mener at de gjerne skulle sett en dypere analyse, samt en offentlig debatt for befolkningens syn på et medlemskap i forsvarsalliansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer