Utelukker ikke at al-Qaida medvirket til togbomber

Men Russland holder igjen navnene på selvmordbombere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov utelukker ikke at al-Qaida kan ha medvirket til mandagens terrorbomber mot T-banen i Moskva.

38 mennesker ble drept og over 60 ble såret da to kvinnelige selvmordsbombere sprengte seg i lufta i morgenrushet mandag.

Den første eksplosjonen skjedde like før klokka 8 på Lubjanka-stasjonen i sentrum av Moskva. 40 minutter senere smalt det på et tog på Park Kulturij-stasjonen. Begge stasjonene var tettpakket av folk på vei til jobb.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB tror at to selvmordsbomberne kom fra Kaukasus, men har ennå ikke gått ut med identiteten deres.


Ingenmannsland


Utenriksminister Sergej Lavrov antyder at de to kvinnene kan ha hatt bånd til militante islamister i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan, der terrornettverket al-Qaida står sterkt.

- Vi vet alle at terroristene har forskanset seg i det såkalte ingenmannslandet på grensa mellom Afghanistan og Pakistan, sier Lavrov.

- Vi vet at mange i dette området aktivt planlegger angrep, ikke bare i Afghanistan, men også i andre land. Noen ganger leder sporene til Kaukasus, sier den russiske utenriksministeren.


Lavrov er nå i Canada sammen med utenriksministrene i Norge, Danmark, USA og Canada for å drøfte havspørsmål med tilknytning til Nordpolen.


Russiske talsmenn har også tidligere hevdet at opprørerne i Nord-Kaukasus, der Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan ligger, har bånd til terrornettverket al-Qaida. Terroreksperter stiller spørsmål ved dette.


- Skal knuses


Russlands president Dmitrij Medvedev har beordret en skjerping av sikkerheten for all transport i landet etter mandagens terrorangrep.

- Jeg er sikker på at politiet ikke sparer på noe for å finne og straffe de kriminelle. Terroristene skal knuses, sa statsminister Vladimir Putin, som med en fortid fra FSB kjørte en kompromissløs linje overfor separatistene i sør da han var president.

- I en slik situasjon kommer det til å bli mer fristende for både statsministeren og presidenten å gripe til terrortrusselen, tsjetsjenerne og Kaukasus for å avlede oppmerksomheten fra den sosiale og økonomiske situasjonen, uansett hvem som står bak, sier Stefan Hedlund ved Uppsala universitet.

(NTB-Reuters).