Utelukker ikke at du kan bli mer syk av vaksinen enn av influensaen

I 1976 døde 25 amerikanere av influensavaksinen.

KAN BLI SYK AV VAKSINEN:  Det er ikke helt uten risiko å la seg vaksinere. Her fra et eldresenter i Oslo hvor en mann mottar vaksine mot influensa for to år siden. Foto: SCANPIX
KAN BLI SYK AV VAKSINEN: Det er ikke helt uten risiko å la seg vaksinere. Her fra et eldresenter i Oslo hvor en mann mottar vaksine mot influensa for to år siden. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Spesialist i indremedisin og lungesykdommer, Arild Bergmann er skeptisk til at Norge i høst står foran en massevaksinasjon mot svineinfluensa, virus A H1 N1.

- Vi har ingen erfaring med denne vaksinen fra tidligere, og kjenner derfor ikke bivirkningene.  Vi skal ikke utelukke at enkelte kan bli sykere av vaksinen enn av selve influensaen.Ved en massevaksinasjon kan det bli flere, sier Bergmann.

Vurderes fortløpende
Likevel anbefaler han alle i risikogruppa å ta vaksinen.

- Når det gjelder alle andre er jeg mer usikker av flere grunner. For det første er jeg usikker på om det er god anvendelse av økonomi.
For det andre tyder mye nå på at influensaen er mild, og at de aller fleste smittede ikke blir alvorlig syke. Når man først har vært smittet blir man immun. Det kan være en fordel dersom influensaen kommer tilbake for eksempel til neste høst, sier Bergmann.

Gisle Roksund, leder for Norsk forening for allmennmedisin, synes også spørsmålet om vaksinasjon av hele befolkningen er vanskelig.

-  Vaksinen er verken ferdig utviklet eller testet, og epidemiens alvorlighetsgrad er fortsatt vanskelig å forutsi. Det ser ut til at sykdommen forløper fredeligere enn fryktet. Derfor må spørsmålet om hvem som bør vaksineres vurderes fortløpende, sier han.

25 døde av vaksinen
I USA i 1976 døde en soldat av svineinfluensa. I frykt for en pandemi ble 40 millioner amerikanere vaksinert, men 25 av disse døde og 500 andre utviklet en alvorlig nervesykdom (GBS).

Det ble seinere hevdet at nervesykdommen var en bivirkning av vaksinen.

Ifølge de britiske storavisene The Telegraph og Daily Mail frykter helsemyndighetene i England nå at svineinfluensa-vaksinenkan føre til at flere får denne nervesykdommen.

- Galskap
Lederen i Foreningen Vaksineopplyste foreldre, Karen Sundøy, er bekymret for det samme.

- Myndighetene gjør de samme tabbene som amerikanerne i -76. De masseproduserer vaksine i all hast. Uten å kjenne til bivirkninger eller skadeomfang anbefaler de hele befolkningen å ta den. Det er galskap, sier Sundøy.

Heller ikke Bergmann avskriver muligheten for at det som skjedde i USA kan gjenta seg.

-  Det er sånne ting vi ikke vet. Det finnes ingen garanti for at folk ikke blir syke av selve vaksinen, sier han.

Overvåkingsrutiner
Divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Hanne Nøkleby tror ikke det som skjedde i 76 vil skje igjen.

-  Men hendelsen er velkjent, og vi vil derfor i likhet med England ha spesielle overvåkingsrutiner for å sikre at slikt vil bli oppdaget
fort hvis det skjer, så vi kan revurdere vaksinebruken.

Både vaksineprodusenter og  legemiddelmyndigheter har en helt annen erfaring med å produsere og kontrollere influensavaksiner i dag, mener Nøkleby.

-  Ut fra det vi vet er det ingen grunn til å tro at vaksinen skal gi alvorlige reaksjoner, understreker hun.

Vaksinefeber
Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk forteller at influensavaksinene man gir mot vanlig sesonginfluensa har blitt brukt på millioner av mennesker uten at noen har fått alvorlige bivirkninger.

-  Vaksinen mot svineinfluensa produseres på samme måte, så derfor er det lite sannsynlig at den vil gi alvorlige bivirkninger, sier han.

Men noen bivirkninger må man likevel regne med, ifølge Madsen, og feber er en av de vanligste.

-  Noen vil få en mild influensa med lite feber, og enkelte som har vaksinert seg kan få mer feber.
Men stort sett vil vaksinefeberen ikke være så høy og gå raskt over, sier Madsen.

-  Vaksinen vil sannsynligvis ikke gi alvorlige bivirkninger. Svineinfluensaen, derimot, kan gi alvorlige komplikasjoner.

VAKSINESKEPTIKER: Spesialist i indremedisin og lungesykdommer, Arild Bergmann er skeptisk til at Norge i høst står foran en massevaksinasjon mot svineinfluensa.- Enkelte kan bli sykere av vaksinen enn av selve influensaen, sier han. Foto: Henning Lillegård
VAKSINESKEPTIKER: Spesialist i indremedisin og lungesykdommer, Arild Bergmann er skeptisk til at Norge i høst står foran en massevaksinasjon mot svineinfluensa.- Enkelte kan bli sykere av vaksinen enn av selve influensaen, sier han. Foto: Henning Lillegård Vis mer