- Utelukker ikke at jeg drepte Dereka

20-åringens håndavtrykk ble funnet i Derekas blod på drapsvåpenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRØBAK (Dagbladet.no): Dereka Maria Mikulas venner møtte opp da rettssaken mot den 20 år gamle mannen startet i dag. Tiltalte kjente Dereka godt, og forklarte i retten i dag at de hadde kjent hverandre i flere år.

- Jeg møtte henne første gang hos en venninne. Jeg husker ikke helt tidspunktet, men det er noen år siden, sa 20-åringen i retten i dag.

Tiltalte forklarte at han ikke kunne huske mange detaljer fra drapsnatta, men at han ikke kunne utelukke at han drepte Dereka.- Jeg husker ikke om jeg drepte henne. Men jeg kan ikke utelukke det.

Drept og voldtatt

Natt til lørdag 15. mars ble Dereka Mikula drept. 25. mars i år ble 20-åringen pågrepet for drapet, og han har sittet i varetekt siden. Han bor ikke langt fra hjemmet til Dereka.

Den 16 år gamle livsglade jenta ble drept med en 300 gram tung lysestake, og tiltaltes håndavtrykk ble funnet i offerets blod i lysestaken.

- Jeg kan ikke huske å ha tatt på lysestaken, sa tiltalte i retten i dag.

Både Derekas og tiltaltes blod ble også funnet på en mobillader, som han heller ikke kan huske å ha holdt i.

- Våknet og fant Dereka død

Tiltalte har erkjent at han ved en tidligere anledning slo ned sin kjæreste og fortsatte å slå henne mens hun lå på bakken. I retten i dag forklarte 20-åringen at noen andre måtte dra han bort og at var blitt skremt over seg selv.

Men han har ingen minner fra at han skal angrepet Dereka natta hun ble drept. Han har forklart at noen andre kan ha slått ham ned, og at da han våknet så han Dereka.

- Jeg så henne ligge på gulvet. Hun lå en meter, halvannen unna der jeg lå. Jeg gikk først bort og bøyde meg over henne. Hun var våt i håret. Jeg fikk blod på hendene, og fikk panikk forklarte 20-åringen i retten i dag

Han forteller at tv-apparatet lå over Derekas fot. Han løftet apparatet bort, sprang mot badet og skylte hendene i dusjen. Så dro han fra leiligheten.

Bestemor i retten

Maria Rukan sitter bakerst i salen i Drøbak. Hun er sterkt preget over det som skjer i rettsal fem. Hun sier til Dagbladet.no at hun ikke tror hun kommer til å orke å følge hele saken.

- Det er grusomt, men jeg ville vite hvem han er. Jeg vet jo aldri når han kommer ut igjen, sier hun., og legger til at det var langt verre å se ham enn hun hadde trodd.

- Det er helt uvirkelig, sier Maria Rukan som takker Derekas venner for støtten.

- Brøt seg inn

Dereka var hjemme med to venninner fredagskvelden før hun ble drept. Aktor mener venninnene dro ved midnatt.

Tiltalte befant seg da på Café Oliven, men forlot stedet cirka klokka 02.30.

- Vi mener han dro opp til Dereka ved 03-tida, sa statsadvokat Arild Holden da rettssaken mot den 20 år gamle vennen av Dereka Maria Mikula åpnet i Drøbak i dag.

- Vi mener drapet er skjedd etter klokka tre. Han kom seg inn i leiligheten ved å knuse et vindu, tok opp haspene og ble dermed ikkelukket inn frivillig hos Dereka, sa Holden.

Tre viktige bevis

Aktor peker på tre viktige bevis:

  • Telysestaken: Håndavtrykket til tiltalte befinner seg på siden av den, og det er blod fra Dereka i avtrykket.
  • Mobilladeren: Den ble funnet i tre deler. Kontakten i nærheten av kroppen til Dereka, midtdelen funnet på liket og den siste delen funnet inne på badet.
  • Skoavtrykket: - På toalettet der vi mener tiltalte brøt seg inn, fant vi fotavtrykk fra skatesko av typen Osiris, sa aktor, og la til at de ville føre bevis for at tiltalte brukte sko av denne typen natta drapet ble begått.

    20-åringen er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter, for voldtekt og for innbrudd i leiligheten.

    I tillegg har statsadvokat Holden også tiltalt 20-åringen for ran av en kiosk på Hølen i Vestby den 30. september fjor.

    20-åringen nektet straffskyld alle tiltalepunkter som omfattet drapet og voldtekten, men innrømmet delvis straffskyld for ranet.

20-åringen har erkjent at han var i Derekas hus natt til 15. mars i år, men hevder at han ikke husker hva som skjedde.
VENNENE MØTTE OPP: Dereka Maria Mikulas venner møtte opp i rettsalen i Drøbak i dag.
<B>DREPT: Dereka Maria Mikula.