KREKAR-FLYTTING: PST-sjef Benedicte Bjørnland deltok i dag på en KS-initiert konferanse om forebygging av voldelig ekstremisme i norske kommuner. Nettopp det er del av bakgrunnen for tvangsflyttingen av mulla Krekar, som norske politimyndigheter frykter kan fungere som en inspirator for det oppblomstrende ekstremist-miljøet på Østlandet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KREKAR-FLYTTING: PST-sjef Benedicte Bjørnland deltok i dag på en KS-initiert konferanse om forebygging av voldelig ekstremisme i norske kommuner. Nettopp det er del av bakgrunnen for tvangsflyttingen av mulla Krekar, som norske politimyndigheter frykter kan fungere som en inspirator for det oppblomstrende ekstremist-miljøet på Østlandet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Utelukker ikke at Krekars martyrstatus vil bli større etter tvangsflyttingen

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier lokalt politi må ta seg av eventuell valfart av Krekar-tilhengere til Kyrksæterøra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett avviste i dag advokat Brynjar Melings anke av oslopolitiets vedtak om å tvangsflytte terrorassosierte Najumuddin Faraj Ahmad (58) - mulla Krekar - til Sør-Trøndelag.

Retten finner at Krekar alt i alt vil få besøk av færre tilhengere fra inn- og utland om han bor i Hemne, enn i Oslo-området. Hans advokat mener det er ren spekulasjon.

- Noe som fremstår som klar spekulasjon er at retten sier at han vil få mindre besøk i Kyrksæterøra enn han vil i Oslo. I PSTs sikkerhetsvurdering uttrykker de bekymring over at Krekar har blitt en martyr, og han fremstår kanskje som en enda større martyr ved å få et slikt vedtak mot seg. Jeg tror det vil stimulere til at folk vil oppsøke ham der, sa Meling i dag tidlig.

Han bekreftet samtidig det han allerede for flere dager siden slo fast: Et negativt utfall for Krekar vil umiddelbart bli anket.

BAKGRUNN: Les hele Krekar-kjennelsen

Mulig forsterket martyr-status PST-sjef Benedicte Bjørnland bekrefter martyr-frykten, men sier hun vurderer det som «mer skadelig» å ha Krekar sentralt plassert i Oslo.

- Vi kan ikke utelukke at Krekar allerede har fått en martyr-status gjennom soning i fengsel.

- Kan tvangsflyttingen av ham forsterke det?

- Det kan ikke utelukkes at han ytterligere kan befeste en martyr-status, uten at vi vet det. Men jeg tenker at ulempene ved å ha ham, som har vært en sentral person i det ekstreme islamistiske miljøet, plassert på det sentral Østlandet vurderer vi som mer skadelig, sier Bjørnland.

- Kan norske politimyndigheter begrense eller stanse en eventuell valfart av Krekar-tilhengere til Kyrksæterøra?

- Det er i tilfelle ikke et PST-anliggende, men noe som angår lokalt politi. Jeg har ikke noe umiddelbart ja-svar på det. Det man har ønsket med en slik praktisering av utlendingsloven, er å frata ham muligheten til lett å kunne samle personer. Så om folk reiser opp for å besøke ham, tror jeg uansett blir en tyngre vei å gå.

LES OGSÅ: Krekar varsler omkamp

- Kunnet vært benyttet før Vedtaket om tvangsflyttinga av Krekar kom som følge av en instruks fra Justisdepartementet og justisminister Anders Anundsen (Frp). Instruksen bygger på en fersk og inntil nå uprøvd lovbestemmelse i Utlendingsloven.

Instruksen er så kraftig kritisert for å være designet for Krekar, at dagens kjennelse adresserer nettopp det. Anundsen har avvist påstandene med forklaring om at den kan gjelde «en håndfull personer». PST har seinere bekreftet at mellom fem og ti personer kan falle inn under instruksen.

- Denne bestemmelsen kom inn i loven i 2009. Vi har hatt den i drøyt fem år, burde den ha blitt anvendt tidligere siden det kan være snakk om personer som er en trussel for rikets sikkerhet?

- Jeg tenker at hjemmelen har ligget der hele tida, så dersom man hadde ønsket det, kan det hende den kunne vært benyttet før. Men da vil jeg komme inn på enkeltsaker, og det vil jeg ikke. Men muligheten til å pålegge denne typen restriksjoner har ligget der. Og det er bra at det i tillegg har kommet en instruks, som jeg legger til grunn kan brukes mot flere.

BAKGRUNN: Spillet om Krekar

EKSTREMIST-MØTE:Justisministeren Anders Anundsen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) på KS-konferansen «Politisk toppmøte om forebygging av voldelig ekstremisme» i Oslo på mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EKSTREMIST-MØTE:Justisministeren Anders Anundsen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) på KS-konferansen «Politisk toppmøte om forebygging av voldelig ekstremisme» i Oslo på mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer