Utelukker ikke avhør av lommemann-siktet

Byttet forsvarer denne uka. Ny advokat taus om årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den siktede i Lommemann-saken ble i formiddag besluttet fengslet i fem nye uker med brev- og besøkskontroll i Follo Tingrett. 

Den 56 år gamle bergenseren samtykket selv til fengslingen. Siden forrige rettsmøte for fire uker siden er det ikke gjort noen endringer i siktelsen fra politiets side.

Men i morges ble det kjent at den siktede har sparket sin forsvarer Tor Erling Staff til fordel for advokat Gunhild Lærum, og det var i dag knyttet stor spenning til om advokatbyttet betyr at den påståtte serie- overgriperen har besluttet å bryte tausheten.

Det har foreløpig ikke skjedd, og Lærum ville i dag ikke gå inn på hvorfor 56-åringen valgte å vrake Staffs strategi.

Hun vil heller ikke bekrefte eller avkrefte hvorvidt siktede ønsker å bli avhørt, men opplyser at klienten har gitt en begrunnelse til henne for forsvarerbyttet.

- Han ønsket et slikt bytte, og i Norge står man som kjent fritt til å gjøre det. Jeg har hatt veldig kort tid på meg og dette er et stort sakskompleks, så jeg må få tid til å gå gjennom dette sammen med min klient, sier Lærum, som ble oppnevnt av retten på mandag.

- Vi vil se på siktelsen fram mot neste fengslingsmøte.

Lærum har nylig vært forsvarer i en sak der en overgrepstiltalt lærer i Nittedal valgte å tilstå alt.

NY SITUASJON: Advokat Gunhild Lærum (i midten) er ny forsvarer i lommemann-saken. Klienten samtykket i dag i fengslingsbegjæringen til politiadvokat Jorid Kile Berg (t.v.). Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
NY SITUASJON: Advokat Gunhild Lærum (i midten) er ny forsvarer i lommemann-saken. Klienten samtykket i dag i fengslingsbegjæringen til politiadvokat Jorid Kile Berg (t.v.). Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Samtidig gjør hun det klart overfor Dagbladet.no at hun deler Tor Erling Staffs motstand mot bruken av en fotokonfrontasjon, der de antatte overgrepsofrene skal peke ut gjerningsmannen på bilder. Dette har siden arrestasjonen vært en sentralt konfliktpunkt, og politiet har foreløpig ikke gjennomført et slikt opplegg.

Siktelsen i lommemannsaken omfatter foreløpig 26 forhold. Dette er Norges mest omfattende overgrepssiktelse, og totalt er 56-åringen  mistenkt for å ha forgrepet seg på opptil 150 barn over en 30-årsperiode.

Også Politiadvokat Jorid Kile Berg er i dag taus om eventuelle konsekvenser av forsvarerbyttet, og vil ikke gå inn på hvordan stemningen var under dagens fengslingsmøte, som gikk bak lukkede dører.

- Siktelsen er den samme, og dette var et helt ordinært fengslingsmøte. Advokatbyttet endrer ikke på noe fra vår side, konstaterer aktoren.

<B>LITEN UTVIKLING:</B> Den siktede 56-åringen har ennå ikke gitt sin versjon til politiet.