Utelukker ikke bruk av militære midler for å forsvare sørkoreanske innbyggerne

Sterke reaksjoner etter at Nord-Korea stengte adgang til viktig industrikompleks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Koreas avgjørelse om å nekte sørkoreanske arbeidere adgang til det viktige industrikomplekset Kaesong vekker sterke reaksjoner i Sør-Korea.

- Sørkoreanske myndigheter synes adgangsforbudet er sterkt beklagelig, og oppfordrer om at det blir opphevet umiddelbart, sier talsperson for gjenforeningsministeriet, Kim Hyung-suk, på en pressekonferanse i dag, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Tidligere på dagen hadde myndighetene blitt informert om at Nord-Korea bare ville tillate reiser ut av Kaesong, det eneste samarbeidet som er igjen mellom nord og sør.

Utelukker ikke våpenbruk Utviklingen har ført til frykt for at Nord-Korea gjør alvor av trusselen om å stenge industrisonen, som hittil har fungert som normalt. 861 sørkoreanske arbeidere befinner seg i Kaesong, og 46 av disse skal etter sigende slippe ut seinere i dag.

Hyung-suk påpeker at Nord-Koreas avgjørelse om å bryte det aller siste samarbeidet mellom nord og sør er til hinder for produksjonen ved industrianlegget, og understreker at myndighetene vil gjøre alt som står i deres makt for å forsvare sikkerheten til sørkoreanske innbyggere inne på området.

Det kan også innebære bruk av militære midler.

Forsvarsminister Kim Kwan-jin sa i dag at det forsvaret forbereder seg på militære handlinger hvis sikkerheten til sørkoreanere som oppholder seg på industrianlegget trues:

- Vi har forberedt en plan som inkluderer muligheten for en militæroperasjon, dersom det skulle oppstå en alvorlig situasjon.

Konkrete trusler Han kommenterte den siste utviklingen på et møte i en komité som tar for seg spørsmål rundt Nord-Koreas atomprogram, opplyste partikollega Won Yoo-chul på en pressebrief, ifølge Yonhap.

Yoo-chul sa videre at forsvarsministeren opplyste at militæret planlegger å ta ut 70 prosent av Nord-Koreas grensestyrker innen fem dager hvis det kommunistiske regimet provoserer ytterligere.

Umiddelbart informert Den sørkoreanske presidenten Park Geun-hye ble informert om Nord-Koreas beslutning umiddelbart, ifølge en kilde høyt oppe i sørkoreanske myndigheter.

- De nasjonale sikkerhetsmyndighetene vurderer situasjonen nøye, sier vedkommende til Yonhap.
  
Kaesong ligger i Nord-Korea, ti kilometer fra grensa, og finansieres av Sør-Korea. Det ble åpnet i 2004 og har siden vært et symbol på samarbeid over grensa. Etter hvert er det også blitt det eneste samarbeidet som var igjen.

<strong>KRAFTIGE REAKSJONER:</strong> Sørkoreanske myndigheter beklager sterkt at Nord-Korea nekter sørkoreanske arbeidere adgang til et viktig industrianlegg. De utelukker ikke bruk av militære midler hvis sikkerheten til sørkoreanske innbyggere står i fare. Her er sørkoreanske soldater like ved den demilitariserte sonen. Foto: Jeon Heon-Kyun / EPA / NTB Scanpix
KRAFTIGE REAKSJONER: Sørkoreanske myndigheter beklager sterkt at Nord-Korea nekter sørkoreanske arbeidere adgang til et viktig industrianlegg. De utelukker ikke bruk av militære midler hvis sikkerheten til sørkoreanske innbyggere står i fare. Her er sørkoreanske soldater like ved den demilitariserte sonen. Foto: Jeon Heon-Kyun / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Nord-Korea har tidligere unnlatt å trekke Kaesong inn i stridigheter med sør fordi komplekset er en enormt viktig kilde for valuta for den fattige staten.

Store inntekter 123 sørkoreanske bedrifter har fabrikker og anlegg i sonen, og de gir over 50.000 nordkoreanere arbeid. Den nordkoreanske staten får to milliarder dollar årlig i valutainntekter fra sonen, ifølge NTB.

Det er ikke klart hvor lenge Nord-Korea har tenkt å suspendere adgangen til fabrikkene i industrisonen, men produksjonen ved sørkoreanske anlegg går fortsatt som normalt, ifølge en industrikomité på grensa mellom nord og sør.

Nord-Korea har tidligere hindret bevegelse til og fra Kaesong i 2009, i forbindelse med en av de årlige militærøvelsene til USA og Sør-Korea.

<strong>INGEN ADGANG:</strong> Sørkoreanske lastebiler måtte snu da Nord-Korea blokkerte adgangen til industrisonen Kaesong. Foto: Kim Hong-ji / Reuters / NTB scanpix
INGEN ADGANG: Sørkoreanske lastebiler måtte snu da Nord-Korea blokkerte adgangen til industrisonen Kaesong. Foto: Kim Hong-ji / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Selv om dette er alvorlig, er det ikke helt uventet, sier en myndighetskilde som ønsker å være anonym.

<strong>VOLDSOM INTERESSE:</strong> Journalister har samlet seg ved grensa etter å ha blitt nektet adgang til Kaesong. Foto: Jung Yeon-Je / AFP Photo / NTB Scanpix
VOLDSOM INTERESSE: Journalister har samlet seg ved grensa etter å ha blitt nektet adgang til Kaesong. Foto: Jung Yeon-Je / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer